Složenac od krumpira i gljiva

Trebat će vam:

500 g gljiva (lisičke, vrganji, šampinjoni…)
800 g krumpira
2 manje glavice luka
100 ml vrhnja za kuhanje
1 čašica punomasnog kiselog vrhnja
1 sol, papar
1 stručak svježeg peršina
nekoliko grančica majčine dušice
ulje

Priprema:

Krumpir skuhajte u ljusci (pazite da se ne prekuha). Ogulite ga i narežite na tanje kriške. Očistite luk i nasjeckajte ga. Na ulju popržite luk dok ne postane staklast, pa dodajte gljive narezane na ploškice ili manje komadiće. Kratko dinstajte, dodajte sjeckani peršin, posolite, popaprite i maknite s vatre. Namažite pleh za pečenje. Na dno poslažite kriške krumpira, malo ih posolite, popaprite, pa stavite gljive, potom sloj krumpira, gljive i na kraju krumpir. U posebnoj zdjelici pomiješajte vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje i prelijte ga preko složenca. Posipajte sjeckanim listićima majčine dušice. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 0C otprilike pola sata, odnosno dok površina složenca ne dobije lijepu, zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 13:42