Souffle od naranče

Split, 261214.
Kolaci Pastry chefa Tereze Alabanda.
Na fotografiji: Souffle od narance.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / Hanza Media

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • 250 g mlijeka
  • 1/2 mahune vanilije
  • 2 Korica 2 naranče
  • 50 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 15 g brašna
  • 15 g kukuruznog škroba
  • 2 žlice Grand Marnier
  • 120 g bjelanjaka
  • 30 g šećera

Priprema

1. korak
Mlijeko, vaniliju, fino naribanu koricu naranče i polovicu šećera staviti u lonac i zagrijati. Žumanjke blanširati s ostatkom šećera, te im dodati prosijano brašno i kukuruzni škrob. Pažljivo uliti polovicu zagrijanog mlijeka u smjesu žumanjaka, dobro promiješati i vratiti sve natrag u lonac. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne i proključa, te nastaviti kuhati još 2 minute. Odmah izliti kremu u čistu posudu i pokriti prozirnom folijom tako da dira cijelu površinu kreme. Ostaviti da se ohladi. Ohlađenu kremu dobro izraditi i dodati joj 2 žlice Grand Marniera.

2. korak
Bjelanjke istući, kada se zapjene postupno im dodati šećer. Snijeg od bjelanjaka pažljivo umiješati u pripremljenu kremu. Smjesom napuniti pripremljene kalupe za soufflé i peći u pećnici na temperaturi od 200°C 8-10 minuta. Izvaditi iz pećnice, posuti šećerom u prahu i odmah servirati.

Izdvajamo