Kako se Božić približava, kuhinja se sasvim prirodno pretvara u najtoplije mjesto u kući. Na radnim se površinama izmjenjuju zdjele, limovi i recepti, a prostorom se šire mirisi čokolade, vanilije i oraha. Sve je nekako glasnije, veselije i mirisnije - baš kako i treba biti u ovo doba godine.
Recepti koje vam ove godine donosimo nose u sebi pravu blagdansku čaroliju, ali odlučili smo ih ispričati na malo drukčiji način. Pripremili smo video specijal božićnih kolača i u njega pozvali osobu čija se kreativnost ne zadržava samo u kuhinji. Ušli smo u topli, pomalo čarobni svijet naše zagrebačke tete Mraz - Tatjane Pisek Verlić. Kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, Tatjana svoj razigrani svijet mašte pretače u sve što radi. Ovoga je puta svoju blagdansku čaroliju prenijela u kuhinju i klasične recepte pretvorila u male, nezaboravne blagdanske trenutke.
Danas vam donosimo recept za božićne zvjezdice - prhke, mirisne kolačiće koji su već stoljećima dio božićne tradicije. Nastale su još u srednjovjekovnoj Europi, u vrijeme kada su se u kolačima počeli koristiti začini i suho voće, a s pojavom metalnih kalupa u 19. stoljeću zvjezdice su dobile svoj prepoznatljiv oblik i trajno mjesto na blagdanskim stolovima.
Jer, budimo iskreni - što je Božić bez zvjezdica?
BOŽIĆNE ZVJEZDICE
Trebat će vam:
Za tijesto:
350 g glatkog brašna
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
2 žutanjka
1 vanilin šećer
korica limuna i naranče
Za punjenje:
marmelada po ukusu
Priprema:
Dobro zamijesite sastojke za tijesto te stavite na hlađenje pola sata. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela te razvaljajte na debljinu od otprilike 5 mm. Kalupom za zvjezdice izrežite svoje oblike. Pecite ih na papiru za pečenje oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Između zvjezdica stavite marmeladu te spajajte s njom po dvije prhke zvjezdice. Posipajte ih šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....