BLAGDANSKI SPECIJAL

Što je Božić bez zvjezdica? Evo kako napraviti najprhkiju i najjednostavniju verziju omiljenog klasika

Ako postoji kolačić koji bez greške najavljuje Božić, onda su to upravo božićne zvjezdice. Današnji recept iz božićnog specijala Dobre hrane jedan je od najbržih i najjednostavnijih, onaj koji ćete rado pripremati svake godine, a nestat će sa stola prije nego što kažete "keks"

Kako se Božić približava, kuhinja se sasvim prirodno pretvara u najtoplije mjesto u kući. Na radnim se površinama izmjenjuju zdjele, limovi i recepti, a prostorom se šire mirisi čokolade, vanilije i oraha. Sve je nekako glasnije, veselije i mirisnije - baš kako i treba biti u ovo doba godine.

image
Ivana Grgic/Cropix

Recepti koje vam ove godine donosimo nose u sebi pravu blagdansku čaroliju, ali odlučili smo ih ispričati na malo drukčiji način. Pripremili smo video specijal božićnih kolača i u njega pozvali osobu čija se kreativnost ne zadržava samo u kuhinji. Ušli smo u topli, pomalo čarobni svijet naše zagrebačke tete Mraz - Tatjane Pisek Verlić. Kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, Tatjana svoj razigrani svijet mašte pretače u sve što radi. Ovoga je puta svoju blagdansku čaroliju prenijela u kuhinju i klasične recepte pretvorila u male, nezaboravne blagdanske trenutke.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Danas vam donosimo recept za božićne zvjezdice - prhke, mirisne kolačiće koji su već stoljećima dio božićne tradicije. Nastale su još u srednjovjekovnoj Europi, u vrijeme kada su se u kolačima počeli koristiti začini i suho voće, a s pojavom metalnih kalupa u 19. stoljeću zvjezdice su dobile svoj prepoznatljiv oblik i trajno mjesto na blagdanskim stolovima.

Jer, budimo iskreni - što je Božić bez zvjezdica?

BOŽIĆNE ZVJEZDICE

Trebat će vam:

Za tijesto:

350 g glatkog brašna

250 g maslaca

150 g šećera u prahu

2 žutanjka

1 vanilin šećer

korica limuna i naranče

Za punjenje:

marmelada po ukusu

Priprema:

Dobro zamijesite sastojke za tijesto te stavite na hlađenje pola sata. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela te razvaljajte na debljinu od otprilike 5 mm. Kalupom za zvjezdice izrežite svoje oblike. Pecite ih na papiru za pečenje oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

Između zvjezdica stavite marmeladu te spajajte s njom po dvije prhke zvjezdice. Posipajte ih šećerom u prahu.

image
Ivana Grgic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2025 11:34