RECEPTI IZ NAŠE BOŽIĆNE BILJEŽNICE

ŠTO KAŽETE NA OVU BOGATU TORTU: Recept naše Slavice za kremastu tortu od pistacija!

 Berislava Picek / CROPIX
Njam!

Za biskvit:

6 bjelanjaka
100 g šećera
200 g očišćenih pistacija
vanilin šećer i prstohvat soli

Za kremu:

500 ml mlijeka
6 žutanjaka
2 vanilin šećera
100 g šećera
10 žlica glatkog brašna
mahuna vanilije
50 g maslaca

Zagreb, 231117.
Slatka jela od orasastih plodova napravila je Slavica Sagolj.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Pistacije dobro očistiti i samljeti. Bjelanjke istući u čvrst snijeg te malopomalo dodavati šećer. U pjenasto istučene bjelanjke lagano umiješati samljevene pistacije. Smjesu staviti u kalup za tortu promjera 24 cm, prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC 20 do 25 minuta. Dok se biskvit peče, treba skuhati kremu. U posudu staviti mlijeko, dodati žutanjke, obje vrste šećera, mahunu vanilije presjeći napola i vrhom noža pokupiti sredinu i staviti u mlijeko. Sve dobro izmiješati pjenjačom i dodati brašno, cijelo vrijeme miješajući da se ne stvore grudice. Staviti na vatru, kuhati dok se ne dobije gusta krema - otprilike 15 minuta. Kremu ostaviti da se dobro ohladi. U međuvremenu maslac dobro izraditi mikserom te ga sjediniti s ohlađenom kremom. Biskvit prerezati napola i filati. Gornju koru također premazati kremom i prema želji ukrasiti nasjeckanim pistacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:30