Dan nakon Božića kuhinja više nije središte svečanosti, nego mjesto za praktično rješavanje viška hrane. Pečenka stoji zamotana u foliju, nekoliko komada krumpira čeka svoj red, a zdjelice s dodacima skrivaju se po hladnjaku „za svaki slučaj“. Kada pečenka prestane biti "božićna", a postane jednostavno dobro pečeno meso koje se može sjeckati, kratko prepeći ili povezati s novim umakom, vrata za nove ideje širom su otvorena.
Pečeno meso, bez obzira radi li se o svinjetini, teletini ili peradi, najbolje je tretirati kao gotovu proteinsku bazu. Dakle, zaboravite na dugu termičku obradu. Narezano na tanke ploške i brzo zagrijano na tavi s malo masnoće i luka, uz novi prilog ili kao složenac, postaje sasvim drugo jelo. Dodavanje malo temeljca ili ostatka sosa, eventualno žlice vrhnja, pretvara ga u umak koji se bez problema može poslužiti uz tjesteninu, njoke ili palentu.
OSTALO VAM JE MESA, RIBE I RIŽE OD RUČKA? POZNATI CHEF SAVJETUJE KAKO IH ISKORISTITI
Kuhano meso, često zanemareno jer djeluje skromnije, u tom smislu može biti još zahvalnije. Njegova neutralnost dopušta mu da upije nove okuse. Hladno narezano, s dobrim uljem, malo octa, senfa i svježeg bilja, pretvara se u mesnu salatu koja nema nikakve veze s blagdanskim stolom, ali ima sve s dobrim ručkom. Toplo, usitnjeno i kratko prepirjano s lukom i začinima, postaje punjenje za pite, palačinke ili krokete.
Prilozi su često najpodcjenjeniji dio ostataka, a zapravo su najfleksibilniji. Krumpir, u bilo kojem obliku, može biti osnova novih jela. Pečeni krumpir se lako pretvara u zapečenu tepsiju s mesom i sirom, kuhani u tijesto za popečke ili podlogu za fritatu. Čak i francuska salata, ako joj se promijeni ravnoteža dodavanjem jogurta, limuna i svježih začina, postaje drugačija prilog-salata.
Ovo su jela koja možete napraviti od ostataka blagdanskog ručka.
Lazanje od staroga kruha
Ove lazanje od starog kruha dokazuju da se i najskromniji sastojci mogu pretvoriti u pravu gozbu.
Arancini od ostataka pečenja
Ostalo vam je malo pečene svinjetine ili purice? Umjesto da je podgrijavate ili jedete hladno iz hladnjaka, pretvorite meso u neodoljive arancine.
Trebat će vam (za 10–12 kuglica):
Za rižu:
300 g arborio riže
750 ml vode ili temeljca
40 g maslaca
50 g ribanog sira
sol, papar
Za nadjev:
200–250 g ostataka pečene svinjetine, sitno narezane
1 mala glavica luka
2 žlice sjeckanog peršina
1/2 žličice mljevene paprike
prstohvat mljevenog kima (opcionalno)
sol, papar
maslinovo ulje
2 žlice pasirane rajčice ili žlica senfa (po ukusu)
Za pohanje:
brašno
2 jaja
krušne mrvice
ulje za prženje
Priprema:
Stavite rižu u lonac s vodom ili temeljcem. Kuhajte dok ne upije svu tekućinu i postane mekana. Dodajte maslac i ribani sir, pa promiješajte. Ostavite da se riža potpuno ohladi. Na malo maslinovog ulja, prodinstajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckanu pečenu svinjetinu, začine, pasiranu rajčicu ili senf. Kuhajte još nekoliko minuta da se svi okusi povežu. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Na dlan stavite malo ohlađene riže, utisnite malu količinu nadjeva, pa oblikujte kuglicu. Ako se smjesa lijepi, navlažite ruke vodom. Kuglice prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u krušne mrvice. Pazite da budu ravnomjerno prekrivene. U dubokom ulju pržite kuglice dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu. Poslužite arancine s umakom po izboru, poput ajvara, domaćeg jogurta ili ostataka umaka od pečenja. Odlično se slažu i s laganom salatom.
Složenac od pečene patke
Složenac od pečene patke inače ne radimo ciljano, već samo kad nam ostane ovog divnog blagdanskog pečenja. I već mu se radujemo...
Pizza s ostacima pečenke i pesta
Imate ostatke pečenke? Savršeno! Iskoristite ih za brzu domaću pizzu s pestom koja će nestati s tanjura u trenu.
Zimska pita
Kombinacija jaja, mesa, sira i paprike dat će joj bogat okus, dok je priprema brza i jednostavna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....