Nedjeljni ručak u mnogim je kućama nešto poput male ceremonije - okuplja se obitelj, stol se puni mirisima domaće kuhinje, a mi uživamo u svakom zalogaju. No, kad svi odu, a stol se počne slagati, često se suočimo s istim pitanjem: što napraviti s ostatcima?
I tu dolazimo do poznatog scenarija. U hladnjaku čeka komad pečenja, nekoliko žlica priloga i pokoji zalutali komadić povrća. Šteta za baciti, ali realno – nitko ih više ne želi jesti u istom obliku. Podgrijavanje često završi suhom i beživotnom verzijom onog što je jučer bilo slasno. Zato vam donosimo tri jednostavne, a genijalne ideje kako ostatke pretvoriti u nova jela – ukusna, praktična i dovoljno drugačija da ponovno probude apetit.
Ovo nisu samo recepti za “spašavanje hrane”, već konkretni prijedlozi koji će vam pomoći da izbjegnete bacanje, uštedite vrijeme, i uz malo truda – zadivite ukućane još jednim ručkom ili večerom.
Jer kuhanje ne mora uvijek početi od nule. Ponekad najbolja jela nastaju upravo iz ostataka – uz malo mašte, dobru ideju i, naravno, prstohvat kreativnosti.
PIZZA S OSTACIMA PILETINE I PESTA
Imate ostatke pečene piletine? Savršeno! Iskoristite ih za brzu domaću pizzu s pestom koja će nestati s tanjura u trenu.
LAZANJE OD STAROG KRUHA
Ove lazanje od starog kruha dokazuju da se i najskromniji sastojci mogu pretvoriti u pravu gozbu.
ARANCINI OD OSTATAKA PILETINE
Ostalo vam je malo pečene svinjetine od nedjelje? Umjesto da je podgrijavate ili jedete hladnu iz hladnjaka, pretvorite je u neodoljive arancine.
Trebat će vam (za 10–12 kuglica):
Za rižu:
300 g arborio riže
750 ml vode ili temeljca
40 g maslaca
50 g ribanog sira
sol, papar
Za nadjev:
200–250 g ostataka pečene svinjetine, sitno narezane
1 mala glavica luka
2 žlice sjeckanog peršina
1/2 žličice mljevene paprike
prstohvat mljevenog kima (opcionalno)
sol, papar
maslinovo ulje
2 žlice pasirane rajčice ili žlica senfa (po ukusu)
Za pohanje:
brašno
2 jaja
krušne mrvice
ulje za prženje
Priprema:
Stavite rižu u lonac s vodom ili temeljcem. Kuhajte dok ne upije svu tekućinu i postane mekana. Dodajte maslac i ribani sir, pa promiješajte. Ostavite da se riža potpuno ohladi. Na malo maslinovog ulja, prodinstajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckanu pečenu svinjetinu, začine, pasiranu rajčicu ili senf. Kuhajte još nekoliko minuta da se svi okusi povežu. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Na dlan stavite malo ohlađene riže, utisnite malu količinu nadjeva, pa oblikujte kuglicu. Ako se smjesa lijepi, navlažite ruke vodom. Kuglice prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u krušne mrvice. Pazite da budu ravnomjerno prekrivene. U dubokom ulju pržite kuglice dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu. Poslužite arancine s umakom po izboru, poput ajvara, domaćeg jogurta ili ostataka umaka od pečenja. Odlično se slažu i s laganom salatom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....