BRZO I FINO

Što napraviti s ostacima nedjeljnog ručka? Imamo tri odlične ideje

Nedjeljni ručak često ne završava posljednjim zalogajem već pravi izazov dolazi dan poslije, kad se ostatci moraju pretvoriti u novi obrok. No, mi imamo riješenje kako da vam olakšamo posao i sastojke od nedjeljnog ručka pretvorimo u odlično novo jelo

Nedjeljni ručak u mnogim je kućama nešto poput male ceremonije - okuplja se obitelj, stol se puni mirisima domaće kuhinje, a mi uživamo u svakom zalogaju. No, kad svi odu, a stol se počne slagati, često se suočimo s istim pitanjem: što napraviti s ostatcima?

I tu dolazimo do poznatog scenarija. U hladnjaku čeka komad pečenja, nekoliko žlica priloga i pokoji zalutali komadić povrća. Šteta za baciti, ali realno – nitko ih više ne želi jesti u istom obliku. Podgrijavanje često završi suhom i beživotnom verzijom onog što je jučer bilo slasno. Zato vam donosimo tri jednostavne, a genijalne ideje kako ostatke pretvoriti u nova jela – ukusna, praktična i dovoljno drugačija da ponovno probude apetit.

Ovo nisu samo recepti za “spašavanje hrane”, već konkretni prijedlozi koji će vam pomoći da izbjegnete bacanje, uštedite vrijeme, i uz malo truda – zadivite ukućane još jednim ručkom ili večerom.

Jer kuhanje ne mora uvijek početi od nule. Ponekad najbolja jela nastaju upravo iz ostataka – uz malo mašte, dobru ideju i, naravno, prstohvat kreativnosti.

PIZZA S OSTACIMA PILETINE I PESTA

Imate ostatke pečene piletine? Savršeno! Iskoristite ih za brzu domaću pizzu s pestom koja će nestati s tanjura u trenu.

image
/Cropix

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

LAZANJE OD STAROG KRUHA

Ove lazanje od starog kruha dokazuju da se i najskromniji sastojci mogu pretvoriti u pravu gozbu.

image
/Cropix

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

ARANCINI OD OSTATAKA PILETINE

Ostalo vam je malo pečene svinjetine od nedjelje? Umjesto da je podgrijavate ili jedete hladnu iz hladnjaka, pretvorite je u neodoljive arancine.

image
Marcus Z-pics/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam (za 10–12 kuglica):
Za rižu:
300 g arborio riže
750 ml vode ili temeljca
40 g maslaca
50 g ribanog sira
sol, papar

Za nadjev:
200–250 g ostataka pečene svinjetine, sitno narezane
1 mala glavica luka
2 žlice sjeckanog peršina
1/2 žličice mljevene paprike
prstohvat mljevenog kima (opcionalno)
sol, papar
maslinovo ulje
2 žlice pasirane rajčice ili žlica senfa (po ukusu)

Za pohanje:
brašno
2 jaja
krušne mrvice
ulje za prženje

Priprema:
Stavite rižu u lonac s vodom ili temeljcem. Kuhajte dok ne upije svu tekućinu i postane mekana. Dodajte maslac i ribani sir, pa promiješajte. Ostavite da se riža potpuno ohladi. Na malo maslinovog ulja, prodinstajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckanu pečenu svinjetinu, začine, pasiranu rajčicu ili senf. Kuhajte još nekoliko minuta da se svi okusi povežu. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Na dlan stavite malo ohlađene riže, utisnite malu količinu nadjeva, pa oblikujte kuglicu. Ako se smjesa lijepi, navlažite ruke vodom. Kuglice prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa u krušne mrvice. Pazite da budu ravnomjerno prekrivene. U dubokom ulju pržite kuglice dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave. Ocijedite ih na papirnatom ubrusu. Poslužite arancine s umakom po izboru, poput ajvara, domaćeg jogurta ili ostataka umaka od pečenja. Odlično se slažu i s laganom salatom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 10:03