PROBAJTE ODOLJETI

Iako nisam talentirana za slatko uspjela sam napraviti čokoladnu pitu s trešnjama za pola sata

 Lidija Lončarić
Recept koji će uspjeti i onima koji, poput mene, imaju dvije lijeve slastičarske ruke i pritom se ne žele zadržavati u kuhinji

Bez imalo lažne skromnosti, odgovorno tvrdim da je ova čokoladna pita s trešnjama jedan od najboljih deserta koje sam, kao potpuni amater kada su u pitanju slastice, napravila u svom životu. Sve je krenulo sa željom da napravim pravi, bogati, čokoladni, kremast iznutra, a hrskav izvana brownie s trešnjama. Nakon kratkog promišljanja ta mi se ideja učinila prejednostavnom pa sam, prevrćući internet, naletjela na iduću najbolju stvar - pitu s čokoladnim prhkim tijestom.

Izgledala mi je prilično izvediva osobi s dvije lijeve slastičarske ruke, a zatim sam na dno, ispod samih trešanja, odlučila dodati i sloj čokolade te već pri prvom zalogaju ovaj nevjerojatno jednostavan, ali učinkovit trik proglasila potezom godine. Sloj čokolade između tijesta i trešanja odmah me podsjetio na onaj najbolji, središnji dio brownieja, o kojem sam zapravo i cijelo vrijeme razmišljala, a trešnje su se pobrinule za notu osvježenja kako kolač ne bi bio prejak za ove teške ljetne vrućine. Najbolji je dio, ako izuzmemo pentranje po stablu trešnje, to što mi je cijela priprema oduzela samo 20-ak minuta. Naime, tijesto se mijesi brzo kako ne bi postalo žilavo, a zatim je potrebno još samo očistiti trešnje i vješto izbjeći sve crviće, u zdjelu ubaciti dodatke poput ekstrakta od vanilije i limunova soka te nasjeckati čokoladu. Kod slaganja također valja požuriti kako tijesto ne bi postalo pregnjecavo, a dobar trik bit će i, umjesto klasične pite, cijeli projekt pretvoriti u oblikom jednostavniji galette. Jer, ipak je ljeto, a zna se da pretjerivanje s kuhinjskim poslovima ljeti jednostavno ne dolazi u obzir.

image
Lidija Lončarić

Ultimativna čokoladna pita s trešnjama

Trebat će vam:

150 g hladnog maslaca
200 g brašna
50 g smeđeg šećera
3 žlice kakaa u prahu
5 žlica hladne vode
prstohvat soli
1 bjelanjak
1 žlica smeđeg šećera za posipanje
300 g trešanja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica limunova soka
100 g tamne čokolade
2 žlice smeđeg šećera za trešnje

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte brašno, kakao u prahu, vodu, maslac koji ste nasjeckali na kockice, prstohvat soli i šećer. Zamijesite tijesto, no pripazite da ga ne mijesite predugo, tek toliko da se sastojci povežu. Ako je potrebno, dodajte još vode. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak. Trešnje očistite, pomiješajte ih sa šećerom, ekstraktom vanilije i limunovim sokom. Čokoladu nasjeckajte. Nakon najmanje sat vremena tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte. Po sredini rasporedite čokoladu, na čokoladu dodajte trešnje i preklopite nadjev tijestom sa svih strana. Premažite bjelanjkom, pospite šećerom i pecite na 180 stupnjeva 35 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:38