Delikatesa bez premca

Teleći mozak s jajima prava je poslastica

 Szakaly/Getty Images/istockphoto
Jednostavno je ovo jelo bogato okusom, koje znaju cijeniti gastroznalci
Jednostavno je ovo jelo bogato okusom, koje znaju cijeniti gastroznalci

Teleći mozak jedna je od onih delikatesa koja nosi bogatu povijest i nevjerojatnu nutritivnu vrijednost. Mekan i kremast, pun zdravih masti i vitamina, stoljećima je bio cijenjena namirnica u mnogim tradicijama. U kombinaciji s jajima, postaje baršunasto jelo koje se topi u ustima.

TELEĆI MOZAK S JAJIMA
Trebat će vam:
200 g telećeg mozga
4 jaja
40 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
žličica so
žličica papra
prstohvat peperončina

Priprema:
Mozak očistite i operite, kratko ga blanširajte u zasoljenoj vodi te ga ostavite da se ohladi. U tavici zagrijte maslinovo ulje pomiješano s maslacem. Mozak izrežite na veće komade i lagano pržite da dobije koricu, pazeći da se ne raspadne. Umiješajte jedno po jedno jaje, lagano sve skupljajući kuhačom, kako bi jaja i mozak ipak ostali vidljivo razdvojeni. Posolite i popaprite, dodajte mrvicu peperončina, ugasite i potom umiješajte još jedno jaje. Poslužite vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 07:46