MEDVJEĐI LUK

Torta od srijemuša i koprive

Medvjedji luk
27012017
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Medvjeđi luk nježnih je listova intenzivnog mirisa i bogatog okusa, a diči ga ljekovitost jača od one koja se veže uz češnjak.

Trebat će vam:

240 g brašna, pola glatko, pola oštro, a može i samo glatko >
120 g maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
1/2 žličice soli
1 jaje

Za nadjev:

1 vezica srijemuša iliti medvjeđeg luka
1 zdjelica kopriva
2 mlada luka
1 mileram ili punomasno kiselo vrhnje
1 jaje
300 g smeđih šampinjona
100 g šunke
maslinovo ulje

 

Medvjedji luk
27012017
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Umijesite tijesto s hladnim maslacem i ostavite ga sat vremena u hladnjaku. Na maslinovu ulju prodinstajte nasjeckani mladi luk pa dodajte narezane gljive, kada one puste tekućinu dodajte narezani medvjeđi luk i nasjeckanu šunku. Čim luk povene, maknite s vatre, popaprite i ostavite da se smjesa ohladi. Vrhove kopriva kratko pofurite u kipućoj vodi pa ocijedite. U zdjeli pomiješajte vrhnje, pripremljenu smjesu od povrća, gljiva i šunke, koprivu, jaje. Tijesto razvaljajte tako da površina bude veća od dna posude u kojoj će se peći jer rubovi moraju biti izdignuti. Izlijte smjesu na tijesto i pecite 30-40 minuta na 170 stupnjeva.

Izdvajamo

Iz drugih medija