SLATKI ZUB

TRADICIONALNE ISTARSKE SLASTICE: Keksići

Umag, 211219.
Slasticarna Sosi u vlasnistvu nagradjivane slasticarke Dragice Lukin.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Dobra ideja...

1 kg oštrog brašna
500 g šećera
250 g maslaca
5 žumanjaka
100 ml čvrstog jogurta
naribana korica limuna i naranče
3 vanilin šećera
vrećica praška za pecivo
marmelada ili čokoladni ganache za nadjev

Umag, 211219.
Slasticarna Sosi u vlasnistvu nagradjivane slasticarke Dragice Lukin.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Na radnu površinu sipajte brašno, dodajte šećer i maslac te prstima lagano radite tako da dobijete sitne mrvice. Dodajte tijestu žumanjke i čvrsti jogurt, naribanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer i prašak za pecivo te mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Tijesto stavite u hladnjak na sat vremena. Izaljajte ga na debljinu od 2-3 mm i izrežite kekse u željene oblike. Pecite na plehu obloženim papirom za pečenje 5-7 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva Celzijevih. Nadjevi za ove kolačiće mogu biti čokoladni, možete ih puniti raznim pekmezima, nadjevom od oraha, badema ili lješnjaka, ali i kombinacijom 100 g maslaca i 75 g šećera u prahu. Za čokoladni ganache ugrijte 100 ml vrhnja za šlag, odmah skinite s vatre pa dodajte 200 naribane čokolade te dobro umiješate.

Izdvajamo

Iz drugih medija