SLATKI ZUB

TRADICIONALNE ISTARSKE SLASTICE: Torta Istrijana

Umag, 211219.
Slasticarna Sosi u vlasnistvu nagradjivane slasticarke Dragice Lukin.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Torta Istrijana izvorni je recept slastičarke Dragice Lukin, čija je želja bila Istri podariti bogatu slasticu koja slavi tu gastronomsku regiju, a sama torta pripremljena s brojnim korama i kremama više je puta osvojila nagrade i priznanja

Za kore:

15 bjelanjaka
300 g šećera
2 dl suncokretova ulja
150 g škrobnog brašna
150 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
50 g kakaa

Za kremu:

10 žumanjaka
5 cijelih jaja
600 g šećera
600 g maslaca
100 g tamne čokolade sa 72 posto kakaa
100 g mliječne čokolade
50 g mljevenih oraha
50 g mljevenih prženih lješnjaka
50 g mljevenih prženih badema
mahuna vanilije

Umag, 211219.
Slasticarna Sosi u vlasnistvu nagradjivane slasticarke Dragice Lukin.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Za pripremu kora ulupajte bjelanjke i šećer u smjesu i dodajte suncokretovo ulje te sve dobro izmiješajte. U posebnoj zdjeli pomiješajte škrobno brašno, glatko brašno i prašak za pecivo pa tu mješavinu suhih sastojaka usipajte polako u smjesu od bjelanjaka, šećera i ulja. Podijelite dobivenu smjesu u dva dijela i u jedan dio lagano sipajte kakao te dobro izmiješajte. U limove veličine 25 x 35 cm prekrivene papirom za pečenje izlijte smjese i pecite 5-7 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih. Kad izvadite kore iz pećnice odmah ih poklopite da se ne suše. Kako biste pripremili kremu lupajte žumanjke i jaja sa šećerom pa kratko pasterizirajte na pari do 70 stupnjeva. Ohladite na sobnu temperaturu pa lupajte s maslacem koji je isto sobne temperature. Podijelite smjesu na šest dijelova i u jedan stavite otopljenu tamnu čokoladu sa 72% kakaa, u drugi dio otopljenu mliječnu čokoladu, u treći mljeveni badem, u četvrti mljeveni lješnjak, u peti orah, a u posljednji dio vaniliju. Naizmjence slažite kore i kremu od tamne prema svjetloj - počnite s tamnom čokoladom, iduću koru premažite kremom od mliječne čokolade, zatim stavite kremu od badema, pa kremu od lješnjaka, pa kremu od oraha pa kremu od vanilije.

Izdvajamo

Iz drugih medija