AUTOHTONI RECEPT

TRADICIONALNI RECEPT: Vrbovačka pera

 Marko Todorov / CROPIX
 

Sastojci:

600 g glatkog brašna
400 ml mlijeka
32 g kvasca
16 g šećera
32 g svinjske masti
15 g soli

Za nadjev:

800 g svježeg sira
280 g kiselog vrhnja
14 g soli
24 g kukuruzne krupice
2 jaja

Za preljev:

100 g kiselog vrhnja
2 jaja (uzmite žumanjke, a bjelanjci se stavljaju u tijesto)

U mlako mlijeko dodajte šećer, jednu žlicu brašna od izvagane količine i kvasac. Pomiješajte i stavite na toplo mjesto da uzađe. U brašno umiješajte sol, svinjsku mast i ulijte uzdignuti kvasac. Umijesite tijesto i stavite ga na dizanje do trenutka kad mu je volumen udvostručen.

Vrbovec, 260918.
Postupak izrade Vrbovecke Pere, tradicionalnog kolaca koji ce uskoro dobiti Unescovu potvrdu kao zasticeno dobro.
Na fotografiji: izrada kolaca.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Za nadjev, u zasebnu posudu dodajte svježi kravlji sir, vrhnje, 2 jaja, 2 bjelanjka (žumanjke ostavite za preljev), kukuruzno brašno i sol. Sastojke sjedinite i miješajte. Sir ne smije biti potpuno jednolično usitnjen, odnosno nadjev mora sadržavati i krupnije komadiće sira.

Vrbovec, 260918.
Postupak izrade Vrbovecke Pere, tradicionalnog kolaca koji ce uskoro dobiti Unescovu potvrdu kao zasticeno dobro.
Na fotografiji: izrada kolaca.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Vrbovec, 260918.
Postupak izrade Vrbovecke Pere, tradicionalnog kolaca koji ce uskoro dobiti Unescovu potvrdu kao zasticeno dobro.
Na fotografiji: izrada kolaca.
Foto: Marko Todorov / CROPIX *** Local Caption *** e
Marko Todorov / CROPIX

Za preljev, u treću posudu dodajte kiselo vrhnje i žumanjke pa umutite. Premijesite dignuto tijesto. Podijelite ga na tri dijela. Svaki razvaljajte ukrug na debljinu od cca 1 cm (promjer cca 45 cm). Po sredini tijesta rasporedite 1/3 nadjeva tako da rub ostane netaknut. Preklopite rubove tijesta preko nadjeva i prelijte trećinu preljeva. Jednako napravite druge dvije pere.

Vrbovec, 260918.
Postupak izrade Vrbovecke Pere, tradicionalnog kolaca koji ce uskoro dobiti Unescovu potvrdu kao zasticeno dobro.
Na fotografiji: izrada kolaca.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:02