SAMONIKLO BILJE

TRI DIVLJE ZVIJEZDE: Krem juha od koprive

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Treba se samo osvrnuti oko sebe i proučiti što sve raste u dvorištu, obližnjoj livadi, brdu, do pedeset kilometara udaljenosti. Iznenadili biste se koliko je priroda raznolika i koliko je toga jestivo, a da nije uzgojeno - rekla nam je Jelena Tomašević, vlasnica veganskog restorana Simple Green by Jelena, smještenog u zagrebačkoj Zelinskoj ulici, uz koji je i njena novootvorena pekara Simple Bake, koja nudi isključivo bezglutenski kruh i peciva te veganske pizze i bruschette, dok smo na propisanoj udaljenosti u društvu njenih dvaju pasa šetali livadama u podnožju Sljemena

400 g vrhova mlade koprive

2 krumpira
2 češnja češnjaka
1 glavica luka • biljno vrhnje za kuhanje (sojino ili zobeno)
sol i papar

ZA POVRTNI TEMELJAC:

2 mrkve
korijen peršina
malo korijena celera
1 list kelja
2 češnja češnjaka
1/2 glavice luka

Zagreb, 210420
Jelena Tomasevic vlasnica Simple green vege restorana i pobornica zdra e i pametne prehrane napravila je par jela sa samoniklim biljem; zeleni sok s superfood dodacima; juhu pd koprive, savijacu s medvedjim lukom i krumpirom, caj od koprive i krumpir salatu s maslackom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Očistite koprivu te je kratko prokuhajte. Skuhajte temeljac: nasjeckajte povrće, pa najprije kratko na maslinovom ulju popržite luk i češnjak, dodajte ostalo povrće, podlijte vodom te kuhajte dok povrće ne postane mekano. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite povrće do kremaste strukture, dodajte koprivu, kušajte i dodajte po potrebi sol ili papar te pri serviranju žlicu vrhnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:27