SAMONIKLO BILJE

Trlje s pestom od medvjeđeg luka

Berislava Picek / Hanza Media

Zovu ga još divlji luk, šumski luk, berlauh ili sremuš, a okusa je luka i češnjaka. Prilično je intenzivan pa se osjeti ako se jede u većim količinama. Može se dodati u salate, u razne namaze, osobito one na bazi sira, u pesta i kao takav paše i uz tjesteninu i u rižotima, a od njega se može skuhati i juha.

Trebat će vam:

500 g trlja
5 većih krumpira
1 veći luk
ružmarin
pola limuna
1 dcl bijelog vina
maslinovo ulje

Za pesto:

vezica medvjeđeg luka
1-2 žlice krušnih mrvica
1-2 žlice parmezana
sol
maslinovo ulje

Berislava Picek / Hanza Media
 

Priprema:

Medvjeđi luk nasjeckati, dodati maslinovo ulje, te malo po malo krušne mrvice i parmezan. Sve izraditi pomoću štapnog miksera ili u blenderu. Po potrebi dodati maslinovo ulje da se dobije glatka smjesa, ne pregusta. Krumpir oguliti, narezati na tanke ploške, a isto učiniti i s lukom, posoliti, zauljiti maslinjakom i dodati nasjeckani ružmarin. Rasporediti krumpir i luk u pleh za pečenje i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta. Zatim poslagati trlje i tanke ploške limuna te sve preliti bijelim vinom i pokapati maslinovim uljem. Peći pokriveno folijom oko dvadeset minuta. Na kraju možete maknuti foliju i zapeći pet minuta. Preliti pestom od medvjeđeg luka.

Izdvajamo

Iz drugih medija