NEODOLJIV RECEPT ZA SOČNU PEČENKU

UKRADITE NAM RECEPT ZA SOČNO PILE: Naišli smo na ovaj recept Mate Jankovića, isprobali smo ga, a evo zašto morate i vi!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Koohača je novi video specijal Dobre hrane u kojem donosimo jednostavne, a sezonske i zanimljive recepte. Isprobajte ovaj i javite nam dojmove!

Bio je petak i razmišljali smo što ćemo kuhati za vikend. Imali smo nekoliko kriterija koji zajedno prilično suze izbor opcija. Nešto sočno, jednostavno, a opet da pokušamo složiti nešto malo drugačije. U tome nekom međuprostoru za oko nam je zapeo recept Mate Jankovića koji je odgovarao svemu navedenome i odlučili smo ga probati. Otkošteno pile punjeno špinatom, mozzarellom, parmezanom i integralnim kruhom.

Evo nekoliko savjeta:

  • Obavezno noć prije omekšajte meso u vodi s 5% soli i 1.5% šećera
  • Tekućine treba biti dovoljno da pokrije pile
  • Kad ste obradili pile,posolite ga, dodajte majčine dušice i ako volite malo limunove korice pa sve zajedno dobro utrljajte i meso
  • Dobro isperite špinat
  • Što stariji kruh koristite tim bolje
  • Za još bolju smjesu špinatu, mozzarelli i kruhu dodajte i 1 žumanjak
  • Što se tiče pečenja mi nismo imali rešetku, ali ako je kojim slučajem imate pokušajte prethodno punjeno pile staviti na rešetku za pečenje, a ispod u pleh za pečenje dodati bijelo vino, lovor i 2 češnja češnjaka. Prilikom pečenja će se stvoriti umak kojim se pred kraj zalije piletina
  • Upalite oba ventilatora i stavite piletinu u sredinu pećnice

Za otkoštavanje pogledajte video isječak u nastavku:

Sastojci:

1 pile
1 kg špinata (mi nismo potrošili cijelu količinu)
2 mozzarelle
3 šnite integralnog kruha
sol i papar
maslinovo ulje
maslac
majčina dušica
naribani parmezan
3 češnja češnjaka
bijelo vino

Zagreb, 140918. 
Recepti za prilog Koohaca magazina Dobra hrana.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Priprema:

Pile noć prije marinirajte u salamuri od 5% soli, vode i 1,5% šećera. U potpunosti ga otkostite tako da prvo odstranite krilca, zatim pile okrenete na leđa i krenete rezati uz glavnu kost lagano odvajajući prsa, ali pazite da ih u potpunosti ne odvojite, pile u konačnici mora ostati cijelo. Zarežite batke i otrgnite im kost. Pažljivim pokretima nožem uklonite srednju kost i ostatke kostiju oko bataka.

Piletinu posolite i popaprite, možete kao što je to i Mate napravio, začiniti majčinom dušicom, a po potrebi staviti i limunove korice. Za nadjev, špinat termički obradite na suhoj tavi. Stavite ga u poseban tanjur. Na tavi otopite maslac i dodajte češnjak. Popržite ga par sekundi, samo da pusti miris. Vratite špinat i sve maknite s vatre. Dodajte kruh izrezan na kockice, naribani parmezan, mozzarellu narezanu na kockice i sve promiješajte. Mate je još u ovom slučaju dodao i žumanjak i 2 češnja češnjaka. Nadjevom napunite pile i zarolajte u roladu.

Pile zavežite kuhinjskom špagom tako da prvo krenete od vrha na kojemu ćete zavezati špagu. Zatim prstom odredite željenu udaljenost, na tom mjestu zaustavite špagu, provucite uže oko pileta i zavežite drugim krajem. Ponavljajte postupak do kraja pileta. Stavite ga u nauljeni protvan, posolite, popaprite i začinite majčinom dušicom. Ulijte bijelo vino, neoguljene češnjeve češnjaka i lovorov list. Pecite na 200 stupnjeva oko sat i pol.

*Kao što je opisano na početku članka (Savjeti), u Matinoj verziji korištena je rešetka za pečenje, ali mi je ovog puta nismo imali pa smo ispekli sve zajedno i bilo je zaista sočno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:27