ŽIVA HRANA

UMJETNOST FERMENTACIJE SE VRAĆA U MODU NA VELIKA VRATA: A mi imamo korak po korak vodič za izradu kimchija!

 Marko Miščević
Treba vam samo čista posuda, svježe povrće, voda i malo soli, a rezultat će biti funkcionalna hrana kakvu pripremamo već tisućama godina

glavica kineskog kupusa
1 veća mrkva
1 srednji daikon
vezica mladog luka
nejodirana sol (ružičasta himalajska sol)
60 g korejskog čili praha (gochugaru, može se zamijeniti klasičnim čilijem)
pola žličice đumbira u prahu
žlica češnjaka u prahu
žlica ribljeg umaka
žlica tostiranog sezama
1,5 žlica smeđeg šećera
sterilizirana staklenka od 2 litre
gaza
gumica

* Oni koji žele kimchi intenzivnijeg okusa, mogu to postići dodavanjem usoljenih gambera koje možete kupiti u specijaliziranim dućanima s azijskim namirnicama. U njima se često mogu naći već pripremljene mješavine za kimchi koje će vam znatno olakšati postupak.

Marko Miščević

Razrežite kineski kupus po dužini i na četvrtine, nožem uklonite tvrdi dio u dnu lista i dobro sve isperite. Stavite kupus u duboku posudu u kojoj ste rastopili malo nejodirane soli.

Marko Miščević

Marko Miščević

Po svim listovima pospite sol pa pustite kupus da stoji nekoliko sati ili preko noći. Pritom je važno redovito ga preokretati u zdjeli uz stiskanje listova kako bi pustio vodu i ujednačeno omekšao.

Marko Miščević

Kad ste zadovoljni s njegovom teksturom, dobro isperite listove kupusa u hladnoj vodi i to nekoliko puta kako biste uklonili preostalu sol pa ga iscijedite. Ogulite daikon i mrkvu, operite mladi luk pa sve narežite na tanke štapiće i ubacite u zdjelu s kupusom.

Marko Miščević

U posebnoj zdjeli pomiješajte čili prah, đumbir i češnjak u prahu, riblji umak, sezam i smeđi šećer. Utrljajte mješavinu u listove kupusa i promiješajte dobro sadržaj zdjele da začini prekriju i ostalo povrće.

Marko Miščević

Stavite povrće u staklenku od dvije litre. Zgnječite dobro kimchi u staklenci i pustite da otvoren stoji na sobnoj temperaturi dan ili dva, prekriven samo gazom koju ste pričvrstili gumicom.

Marko Miščević

Već nakon dva dana kimchi možete jesti, a što dulje stoji i fermentira, to će biti kiseliji, mekši i ukusniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 04:29