NEDJELJNA SLASTICA

Tople, meke kiflice s orasima dobra su ideja za današnji desert nakon ručka, imamo provjereni recept

 Berislava Picek/Cropix
Orahe uvijek možete zamijeniti lješnjacima, a ako vam pri ruci nije rogač, zamijenite ga kakaom...

U slučaju da ste se ovih dana u potpunosti prebacili u jesensko raspoloženje, ove kiflice s orasima i rogačem mogle bi vam se itekako svidjeti. Recept je s nama podijelila naša suradnica Slavica Šagolj, a kako nam je rekla, priprema uopće nije komplicirana. Zamijesite dizano tijesto od brašna, vode, maslaca, kvasca,dodajte i kiselo vrhnje i žumanjke, a dok se diže, napravite nadjev od rogača, oraha, mlijeka, šećera i cimeta.

U nadjev, naravno, dodati možete i druge sastojke ili, primjerice, orahe zamijeniti tostiranim usitnjenim lješnjacima, a rogač kakaom. Recept ostavljamo u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Za tijesto će vam trebati:

1 vrećica suhog kvasca

60 ml mlake vode

1 žlica šećera

120 g omekšalog maslaca

300 g glatkog brašna

3 žumanjka

120 g kiselog vrhnja

1 vanilin šećer

Za nadjev:

250 g mljevenih rogača

200 g usitnjenih oraha

100 g šećera u prahu

100 ml mlijeka

prstohvat cimeta

Priprema:

U mlaku vodu stavite suhi kvasac i šećer, promiješajte i pustite da se zapjeni. U posudu za miješanje stavite brašno i omekšali maslac. Uz pomoć nastavka za tijesto lagano miješajte, dodajte zapjenjeni kvasac, žumanjke i kiselo vrhnje te sve umiješate u fino glatko tijesto. Posudu pokrijte krpom te pustite na toplom da se tijesto udvostruči, minimalno sat i pol. Dok se tijesto diže, pripremite punjenje. Orahe sitno nasjeckajte te ih dodajte rogaču. Dodajte šećer u prahu, mlijeko i cimet. Promiješajte i sjedinite sve sastojke. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi te ga rezačem za tijesto oblikujte u kvadrat dimenzija 5 x 5 cm. Na sredinu rasporedite jednu žličicu nadjeva. Rubove tijesta navlažite vodom te preklopite tijesto jedno preko drugog. Slažite na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite 15 do 18 minuta na 180 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:08