Možda ste za njih čuli, možda ih i isprobali, a da niste ni bili svjesni, ali istina je da dugi, zeleni i stabljičasti paski posljednjih godina ponovno postaju sve popularniji. Riječ je o nusproizvodu češnjaka, zelenom travnatom dijelu koji se formira u stabljiku i često ga se naziva i mladim izdankom češnjaka, što je pogrešno. Paski su, zapravo, stabljike cvijeta češnjaka čija je sezona upravo sada. Donedavno su se mogli nabaviti samo od iskusnih kućnih vrtlara, ali posljednje dvije, tri godine, na njih smo naišli i u nekim od trgovina zdrave i domaće hrane, pa i na tržnicama.
Paski su jednostavni i kao takvi mogu se i koristiti. Najbolji su minimalno obrađeni, ukiseljeni ili kao dodatak tjesteninama i rižotima, a nama se posebno sviđaju i u kombinaciji s krumpirom. Primjerice, krumpir salata s ukiseljenim paski je totalni hit, a gusta juha bit će odlična opcija kada vam se jede nešto fino, kremasto, a brzo gotovo. Recept za jednu takvu, koji nam je svojevremeno ustupio Zdravko Tomšić, ostavljamo vam i u nastavku.
Na kraju, velik i dodatan plus je i to što paski obiluju vitaminom C, željezom i svim nutrijentima koje ima češnjak, uključujući i one za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
RECEPT ZA JUHU OD KRUMPIRA I PASKI
Trebat će vam:
250 g očišćenih paski
70 g očišćene ljutike
200 g očišćenog krumpira
700 ml povrtnog temeljca
100 ml grčkog jogurta
60 ml maslinova ulja
list svježeg kopra
sol i papar
Priprema:
Na pola količine maslinova ulja propirjajte ljutiku, dodajte paski rezane na trakice od 2 cm, sitnije narezan krumpir te kratko propirjajte sve zajedno, začinite solju i paprom pa podlijte povrtnim temeljcem. Smanjite temperaturu i kuhajte dvadesetak minuta. Tako pripremljene namirnice izraditi u blenderu zajedno s grčkim jogurtom i ostatkom maslinova ulja. Poslužite s koprom, a za naprednije ljubitelje kuhanja preporučujemo crumble od lješnjaka ili domaće krotone.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....