PLUS RECEPT ZA JUHU

Upoznajte paski: sada im je sezona, malo ljudi za njih zna, a itekako mogu popraviti svako jelo

Paski su totalni hit, ako ih znate iskoristiti. U nastavku ostavljamo recept za juhu s krumpirom i paski po receptu Zdravka Tomšića

Možda ste za njih čuli, možda ih i isprobali, a da niste ni bili svjesni, ali istina je da dugi, zeleni i stabljičasti paski posljednjih godina ponovno postaju sve popularniji. Riječ je o nusproizvodu češnjaka, zelenom travnatom dijelu koji se formira u stabljiku i često ga se naziva i mladim izdankom češnjaka, što je pogrešno. Paski su, zapravo, stabljike cvijeta češnjaka čija je sezona upravo sada. Donedavno su se mogli nabaviti samo od iskusnih kućnih vrtlara, ali posljednje dvije, tri godine, na njih smo naišli i u nekim od trgovina zdrave i domaće hrane, pa i na tržnicama.

image
Matija Djanješić/Cropix

Paski su jednostavni i kao takvi mogu se i koristiti. Najbolji su minimalno obrađeni, ukiseljeni ili kao dodatak tjesteninama i rižotima, a nama se posebno sviđaju i u kombinaciji s krumpirom. Primjerice, krumpir salata s ukiseljenim paski je totalni hit, a gusta juha bit će odlična opcija kada vam se jede nešto fino, kremasto, a brzo gotovo. Recept za jednu takvu, koji nam je svojevremeno ustupio Zdravko Tomšić, ostavljamo vam i u nastavku.

image
Matija Djanješić/Cropix

Na kraju, velik i dodatan plus je i to što paski obiluju vitaminom C, željezom i svim nutrijentima koje ima češnjak, uključujući i one za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

KAKO OBRADITI PASKI?

Dobro je dodati i da paski izgledom pomalo podsjećaju na šparoge, ali im je ipak potrebna dulja termička obrada zbog izraženije žilavosti, celuloznosti i vlakana.

Paski je najbolje blanširati tri do četiri minute, a potom uroniti u hladnu vodu s ledom kako bi se održala žarkozelena boja. Nakon toga mogu se tretirati kao šparoge - može ih se nakratko okrenuti na masnoći na tavi, ubaciti u pesto ili salatu.

image
Matija Djanješić/Cropix

RECEPT ZA JUHU OD KRUMPIRA I PASKI
Trebat će vam:
250 g očišćenih paski
70 g očišćene ljutike
200 g očišćenog krumpira
700 ml povrtnog temeljca
100 ml grčkog jogurta
60 ml maslinova ulja
list svježeg kopra
sol i papar

Priprema:
Na pola količine maslinova ulja propirjajte ljutiku, dodajte paski rezane na trakice od 2 cm, sitnije narezan krumpir te kratko propirjajte sve zajedno, začinite solju i paprom pa podlijte povrtnim temeljcem. Smanjite temperaturu i kuhajte dvadesetak minuta. Tako pripremljene namirnice izraditi u blenderu zajedno s grčkim jogurtom i ostatkom maslinova ulja. Poslužite s koprom, a za naprednije ljubitelje kuhanja preporučujemo crumble od lješnjaka ili domaće krotone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 03:57