GLJIVE, BUČA, PORILUK...

Utješna juha ili gusto varivo? Napravili smo listu s 10 provjerenih recepata za jela na žlicu, teško je odlučiti koji je bolji

Ova jela toliko su raskošna i bogata okusima da postaju glavno jelo. Uz njih će vam trebati tek kriška kruha...

U hladne jesenske dane guste, bogate i zasitne juhe i raznolika variva definitivno su nam omiljena jela. Toliko su raskošne i bogate okusima da same postaju glavno jelo, a velika je prednost juha i variva i to što se mogu pripremiti u jednom loncu, a u velikoj količini. To znači da nam ostaje ručak za dva dana, ili dio za zamrzivač. Na taj način i kada smo u žurbi, imamo ukusan i zdrav ručak ili večeru.

Već smo pisali kako skuhati dobro, gusto i bogato varivo, a u ovom članku možete pročitati nekoliko savjeta uz koje će vam varivo uvijek ispasti odlično.

U nastavku vam donosimo prijedloge za 10 jesenskih juha i variva i detaljne recepte kako ih napraviti.

ZAGORSKA JUHA

Trebat će vam:

200 g gljiva po želji

sušeni vrganji

100 g špeka

1 mrkva

1 luk

3 krumpira

2 žlice svinjske masti

žličica crvene paprike

malo ljute crvene paprike po želji

1 žličica koncentrata rajčice

lovorov list

bijelo vino

žlica oštrog brašna

papar

sol

2 žlice kiselog vrhnja

peršin (po želji)

Priprema:

Krumpir, mrkvu i špek narežite na jednake kockice. Sušene vrganje namočite u mlakoj vodi i pustite da odstoje petnaestak minuta. Na ugrijanoj svinjskoj masti dinstajte luk dok ne dobije lagano žućkastu boju, dodajte špek, mrkvu i šampinjone. Sastojcima dodajte vrganje, zatim koncentrat rajčice i dobro promiješajte. Sve posolite, poparite i dodajte žličicu crvene slatke paprike i ljutu, ako je koristite. Podlijte s malo bijelog vina, a zatim i vodom u kojoj su se namakali vrganji te pustite da zavrije. Kad voda zavrije, dodajte krumpir i lovorov list i te kuhajte dok krumpir ne omekša. Pri kraju umutite žlicu oštrog brašna u toploj vodi i dodajte juhi. Juhu posipajte sitno sjeckanim peršinom i poslužite uz malo kiselog vrhnja.

Dodatno!

Kiselo vrhnje možete i umutiti s toplom vodom i brašnom pa sve zajedno dodati juhi pred kraj kuhanja.

image
Berislava Picek/cropix/

MANEŠTRA OD BOBIĆI

Trebat će vam:

250 g bobića (mlada zrna kukuruza)

2500 ml vode

100 g fažola (graha)

150 g mrkve

300 g krumpira

3 režnja češnjaka

3 srednje glavice luka

4-5 prstohvata soli

2-3 prstohvata papra

2 prstohvata slatke crkvene paprike

1 suha kost pršuta

2-3 kom dimljenih sušenih svinjskih rebrica

2 prstohvata peršina

3 lovor lista

Priprema:

Ogulite krumpir, mrkvu, češnjak i luk. Nasjeckajte mrkvu i pola količine krumpira na komadiće a polovicu krumpira kuhajte cijelog. Nakon toga ulijte vodu u lonac i dodajte prethodno oguljene sastojke te bobiće i sol. Ubacite suhu kost pršuta i svinjska dimljena sušena rebrica da se sve zajedno kuha.

Kuhajte na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju. Pri kraju, izvadite cijele krumpire, zgnječite ih sa vilicom te ih ponovno stavite u maneštru da je zgusne i sve skupa promiješajte. Kada se maneštra zgusnula dodajte papar, sol, crvenu papriku, peršin i lovorov list po želji. Sve zajedno pustite još 10 min da se zajedno prokuha.

Trik kuharice za još bolji okus!
Sjeckana dimljena sušena kobasica i panceta, začinjena “peštom” – posebna mješavina karakteristična za istarsku maneštru.

image
Maja Danica/

KREMASTO VARIVO S PILETINOM I POVRĆEM

Trebat će vam:

1 srednji poriluk

2 srednja krumpira

3 mrkve

1 pileća prsa

1 žličica timijana

1 žličica crvene paprike

1 lovorov list

3 žlice kokosova mlijeka ili kiselog vrhnja

sol i papar

voda ili povrtni ili pileći temeljac

maslinovo ulje

Priprema:

Na ulju najprije zapecite komadiće piletine koju ste začinili soli i paprom. Maknite ih iz tave pa na istoj masnoći pirjajte poriluk koji ste nasjeckali na sitno. Dodajte mrkvu i krumpir koje ste također nasjeckali, a zatim dodajte timijan, crvenu papriku, lovorov list. Vratite piletinu, kratko pirjajte pa podlijte vodom ili temeljcem. Dodatno začinite po potrebi i kuhajte 20-ak minuta ili dok krumpir ne omekša. Ako koristite kokosovo mlijeko, dodajte ga izravno u zdjelu, a ako koristite kiselo vrhnje, odvojite dio tekućine sa strane pa u nju umiješajte kiselo vrhnje i sve ulijte u varivo. Dobro promiješajte, još kratko kuhajte i poslužite toplo.

image
Lidija Lončarić/

VARIVO OD PORILUKA

Trebat će vam:

4 - 5 poriluka

2 srednje velika krumpira

svinjska mast

sol

papar

malo mljevene crvene paprike

2 - 3 češnja češnjaka

suha svinjska rebra

Priprema:

Suha rebra skuhajte u loncu. U drugi lonac stavite oko litru, litru i pol vode i pola žlice masti. Poriluk dobro operite i narežite na prst široke komade. Krumpir ogulite. Kada voda uzavrije, u lonac stavite poriluk zajedno s krumpirom narezanim na kockice. Kuhajte dok povrće ne omkeša pa na kraju začinite solju i paprom te napravite laganu zapršku od masti, češnjaka, mljevene crvene paprike i malo brašna pa dodajte u varivo. Poslužite s kuhanim rebarcima.

image
Berislava Picek/cropix/

KREMASTO VARIVO S BUČOM I LEĆOM

Trebat će vam:

pola manje muškatne buče

100 g zelene leće

1 veliki ljubičasti luk

2 mrkve

2 češnja češnjaka

2 - 3 žlice narezane slanine

2 lovorova lista

1 žličica suhog origana

1 - 2 žlice mascarpone sira

1 puna šaka svježeg špinata

sol i papar

1 žlica ghee maslaca

Priprema:

Na ghee maslacu dinstajte sitno nasjeckani luk i mrkvu oko 10 minuta. Zatim dodajte slaninu narezanu na komadiće, protisnuti češnjak, origano i lovor, još kratko zapecite kako bi se otopila masnoća sa slanine, pa dodajte leću i zalijte s 3 - 4 šalice vode. Posolite i popaprite, pričekajte da zakuha pa nakon oko 10 minuta dodajte i buču narezanu na kockice. Kuhajte jelo dok leća i buča ne omekšaju. Završite sve s mascarpone sirom kako bi varivo postalo kremasto i prije serviranja ubacite svježi špinat u vruće varivo.

image
Berislava Picek/cropix/

SUPERJEDNOSTAVNO VARIVO

Trebat će vam:

1 luk

1 mrkva

3 manja mlada krumpira

2 šake graška

pola pilećih prsa

1 žličica dimljene ili obične crvene paprike

1 lovorov list

1 žlica svježeg peršina

1 žličica timijana

1 žličica koncentrata rajčice

sol i papar

maslinovo ulje

Priprema:

Piletinu začinite solju, narežite na manje kockice pa ih ispecite na dobro zagrijanom ulju. Izvadite iz tave i na istoj masnoći (ili po potrebi dodajte još malo) pirjajte sitno nasjeckani luk. Kada poprimi boju, dodajte na kockice nasjeckanu mrkvu i na malo veće kockice nasjeckani mladi krumpir. Dobro zapecite pa dodajte crvenu papriku, koncentrat rajčice, timijan, lovorov list, sol i papar. Vratite meso, promiješajte i dodajte vodu (ili još bolje temeljac, ako ste se unaprijed pripremili) toliko da prekrije sve sastojke. Kuhajte 20-ak minuta ili dok povrće ne omekša, dodajte grašak pa kuhajte još pet minuta. Ubacite sitno nasjeckani peršin, dodatno začinite po potrebi i ugasite vatru. Poslužite toplo.

image
Lidija Lončarić/

JUHA OD SLANUTKA S RIŽOM I POVRĆEM

Trebat će vam:

1 žlica ulja

½ srednjeg luka

4-6 režnjeva češnjaka

130 g mrkve

4 stabljike celera

½ žličice sušene majčine dušice

½ žličice sušenog origana

½ žličice luka u prahu

prstohvat papra

1 l povrtnog temeljca

400 g slanutka iz konzerve

prstohvat soli

1-2 žličice soja umaka

60 g bijele riže dugog zrna

peršin

Priprema:

Zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte usitnjeni luk, češnjak i mrkvu i kuhajte dvije minute. Dodajte usitnjeni celer, začinsko bilje i druge začine prema želji pa promiješajte. Kuhajte dvije minute. Dodajte temeljac, slanutak, sol, soja umak i promiješajte. Dodajte opranu i procijeđenu rižu i pustite da prokuha. Kuhajte djelomično poklopljeno 12-15 minuta dok riža ne bude kuhana. Kušajte i prilagodite sol. Dodajte još začina ako je potrebno. Poslužite juhu ukrašenu peršinom.

image
Al Gonzales/getty Images/

DOMAĆA JUHA S KNEDLAMA

Trebat će vam:

500 g mrkve

100 g korijena peršina

100 g korijena celera

500 g juneće potrbušine

2 glavice luka

začini po želji (peršin, celerov list...)

Priprema:

Povrće očistite i narežite na komade srednje veličine. Luk kratko zapecite na tavi ili u pećnici kako bi dobio boju. U veliku zdjelu stavite hladnu vodu, ubacite meso, povrće i prethodno zapečene kolutove luka. Juhu kuhajte na laganoj vatri dva sata i povremeno oberite pjenu. Kad je gotova, izvadite meso i povrće. Dio mrkve možete ostaviti, a ostatak sastojaka servirajte zasebno uz umak od hrena i umak od rajčice. U bistroj juhi s malo mrkve skuhajte knedle.

Za griz knedle:

2 jaja

2 žlice masti

9 žlica griza

na vrh noža praška za pecivo

sol

Priprema:

Najprije umutite jaja, dodajte mast, griz, sol i prašak za pecivo pa dobro pomiješajte kako biste dobili gustu smjesu. Žlicom oblikujte žličnjake i ubacujte u ključalu juhu. Žličnjake možete skuhati i u proključaloj i začinjenoj vodi. Kuhajte 10 minuta.

Dodatno!

Prije posluživanja juhe kuhano meso izvadite i poslužite ga zasebno, najbolje se slaže uz hren te umak od rajčice.

image
Berislava Picek/cropix/

JUHA S GLJIVAMA I HELJDOM

Trebat će vam:

100 g domaćih kobasica

300 g svježih vrganja

jedna manja glavica luka

dva češnja češnjaka

1 dcl kiselog vrhnja

lovorov list

100 g heljdine kaše

manja svježa paprika

feferoni

peršinov list

crvena paprika u prahu

sol, papar

Priprema:

Luk i svježu papriku sitno narežite i pirjajte. Kad je napola pirjano, dodajte narezane vrganje i kobasice narezane na ploške, zalijte hladnom vodom i pustite da se sve zajedno lagano kuha. Hajdinu kašu posebno skuhajte i dodajte juhi. Dodajte sol, mljevenu papriku, feferone, češnjak i još malo prokuhajte. Na kraju dodajte sjeckani peršin, maknite s vatre i umiješajte kiselo vrhnje.

Savjet! Kobasice možete i skuhati pa narezati, a u vodi od kobasica skuhati kašu.Juhu možete pripremiti i bez kiselog vrhnja.

image
/arhiva Varaždinske županije/

KREM JUHA OD BUNDEVE SA SLANINOM

Trebat će vam:

1 kg bundeve

1 veliki luk

2 češnja češnjaka

700 ml povrtnog temeljca

200 ml vrhnja za kuhanje

100 g slanine

2 žlice maslinovog ulja

sol i papar po ukusu

prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

Ogulite bundevu i narežite je na kocke. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i češnjak te pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte kocke bundeve i pirjajte nekoliko minuta. Zatim ulijte temeljac i kuhajte 20-ak minuta dok bundeva ne omekša. Kada je bundeva mekana, juhu izblendajte štapnim mikserom dok ne postane potpuno kremasta. Dodajte sol, papar i muškatni oraščić po ukusu. Ulijte vrhnje za kuhanje u juhu i kratko prokuhajte. U tavi popržite trakice slanine dok ne postanu hrskave. Juhu poslužite s malo vrhnja na vrhu i pospite hrskavom slaninom.

image
Xamtiw/getty Images/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 10:43