Baš kao kod bake

Omiljeni klasik domaće kuhinje bit će daleko ukusniji uz ova dva jeftina sastojka

Krpice sa zeljem

 Gostionica Ficlek/Press
Serviramo ih uz faširance, no krpice sa zeljem slobodno mogu biti i samostalan obrok ako ih znate dobro pripremiti
Serviramo ih uz faširance, no krpice sa zeljem slobodno mogu biti i samostalan obrok ako ih znate dobro pripremiti

Iskusni znaju kako je za krpice sa zeljem izuzetno važno odabrati dobar kupus. Naime, ovo jelo neće biti isto radite li ga s mladim ili, pak, sa starim zeljem. No recimo da ste to već znali, jer je opće poznato. Međutim, ono što mnogi ne znaju jest da se za pripremu ovog jela, kako bi do izražaja došle sve njegove arome koriste dvije itekako važne namirnice. Prva je svinjska mast umjesto drugih biljnih masnoća, a druga šećer. Premda mnogi nisu navikli u slana jela dodavati šećer, upravo ta namirnica ponekad igra bitnu razliku, kako smo mogli čitati i u tekstu našeg stalnog suradnika Zorana Šimunića - Šime koji je upravo ovoj temi posveti nekoliko stranica u aktualnom broju magazina Dobra hrana.

image

Faširanci i krpice sa zeljem

Maja Šokčević Lovrić

KRPICE SA ZELJEM
Trebat će vam:
1 glavica mladog kupusa (srednje velika)
250 g krpica
2 luka
2 žlice svinjske masti
1 žlica slatke mljevene crvene paprike
200 g hamburgera, po želji
1½ žličica (oko 5 g) šećer
sol
papar

Priprema:

Zelju odrežite kocen - donji, tvrdi dio, pa ga izrežite na tanje trake (oko 2 cm širine). Na masnoći zažutite luk i dinstajte ga uz podlijevanje vodom dok ne postane proziran. Ako želite dodati hamburger, sad je trenutak. Narežite ga na kockice i pustite da dobije lijepu zlatnu boju. U protivnom, odmah dodajte narezano zelje pa dinstajte dok zelje ne omekša, 10 do 15 minuta. Neka zelje bude u dubokoj širokoj posudi s poklopcem. S vremena na vrijeme, po potrebi, podlijte s malo vode. Pred kraj dodajte šećer, sol, papar i mljevenu papriku i pirjajte još oko 5 minuta uz redovno miješanje.

Za to vrijeme zakuhajte slanu vodu i skuhajte krpice al dente. Kad je zelje gotovo, po potrebi ga dodatno začinite pa mu dodajte kuhane krpice. Dobro promiješajte da se sve sjedini.

Poslužite uz faširance, suho meso ili domaće kobasice.

P.S. Noseću fotografiju za ovaj tekst "posudili" smo od zagrebačke gostinice Ficlek, jedine koja u širem centru služi ukusne i ozbiljne porcije klasika zagrebačke kuhinje kakav su i krpice sa zeljem. Kako smo vam pisali, mjesto je ovo na kojem služe klasike naše tradicionalne kuhinje po fer cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 01:03