"HUMANITARNI" RECEPTI

VESELI STOL: Tah-chin iliti riža s piletinom i jogurtom

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Humanitarne večere za koje se traži mjesto više...

300 g pilećih prsa
1 crveni luk
1 žličica kurkume
pola žličice mljevenog papra
sol
pola žličice mljevenog šafrana
pola žličice smeđeg šećera
3 mahune kardamoma
40 g + 30 g maslaca
300 g grčkog jogurta
pola žličice cimeta
1 jaje
350 g basmati riže
50 g sušenih brusnica

Zagreb, 271219.
Anita Kozina sa sestrom Sanjom organizira dobrotvorne vecere.
Na fotografiji: piletina u rizi.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Pileća prsa narežite na komade veličine 3 cm i stavite u lonac. Luk ogulite i narežite na četvrtine te dodajte piletini. Dodajte 150 ml vode, kurkumu, papar i prstohvat soli. Sve promiješajte i stavite kuhati. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte lagano još 20-ak minuta. Piletinu ocijedite i narežite na sitne komadiće. Šafran pomiješajte sa šećerom i 3 žlice vrele vode, promiješajte i ostavite da stoji 10 minuta. Maslac rastopite. Mahune kardamoma otvorite te sjemenke usitnite u prah. Pomiješajte jogurt, šafran s vodom, otopljeni maslac, cimet, jaje i kardamom te ostavite sa strane. Rižu isperite nekoliko puta pod hladnom vodom, a zatim stavite kuhati zajedno s 30 g maslaca i jednom žlicom soli. Kuhajte je 6-7 minuta. Riža se ne smije skuhati do kraja, zrnca riže trebaju ostati lagano tvrda pod zubima. Rižu ocijedite i isperite hladnom vodom, a zatim opet ocijedite. Pomiješajte piletinu sa šest žlica jogurt smjese, a preostali jogurt prelijte preko riže i dobro promiješajte. Probajte i dodajte još soli, ako je potrebno. Kalup za muffine napunite do pola rižom, a zatim u sredini riže napravite rupu u koju dodajte piletinu. S ostatkom riže napunite kalupe do kraja i na vrh stavite po nekoliko sušenih brusnica. Aluminijskom folijom prekrijte rižu i stavite peći na sat vremena na 180 stupnjeva. Pečeno je kad rubovi riže dobiju zlatnu boju. Poslužite toplo uz umak od jogurta (200 g), maslinova ulja (3 žlice) i limunova soka (pola limuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:04