SLANA PITA

VESELJE ZA CIJELU OBITELJ: Imamo provjeren recept za quiche Lorraine!

Traditional French Quiche Lorraine with Cheddar, Camembert, bacon and eggs
Getty Images/iStockphoto

Vjerojatno najpoznatiji od svih ''kiševa'' je upravo quiche Lorraine koji je ime dobio po francuskoj pokrajini u kojoj je i nastao!

A mi imamo provjeren recept! Isprobajte ga i javite nam svoje dojmove.

Trebat će vam:

300 g dimljene slanine
2 jaja
100 ml vrhnja
maslinovo ulje
morska sol
svježe mljeveni papar

Za tijesto:

250 g brašna
70 g maslaca
55 g svinjske masti
2 žumanjka
2 žlice hladne vode

Traditional French Quiche Lorraine with Cheddar, Camembert, bacon and eggs
Getty Images/iStockphoto
 

Priprema:

Stavite brašno u zdjelu pa dodajte maslac i svinjsku mast, koje ste prethodno razrezali na komadiće, i dvije žlice vode. Mijesite rukama sve dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. Lagano istucite dva žutanjka pa ih dodajte u smjesu. Dobro promiješajte, i to najbolje uz pomoć noža za mazanje, dok ne umijesite kuglu od tijesta. Zatim na lagano pobrašnjenoj površini mijesite tijesto dok ne postane ujednačeno i glatko. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte pa pokrijte njime dno i rubove posude za pečenje (valoviti rubovi). U tavi zagrijte malo maslinova ulja i prepržite nasjeckanu slaninu, oko pet minuta. U zdjeli istucite jaja, vrhnje i začine dok se ne stope u ujednačenu smjesu pa dodajte slaninu. Izlijte na tijesto i stavite peći 35 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva pa pecite još 15 minuta. Jedite toplo.

Izdvajamo

Iz drugih medija