OMILJENE PROLJETNICE

VJESNICI PROLJEĆA: Tart od šparoga

Marko Miščević

Bez obzira na to jeste li obožavatelji divljih ili pitomih, sada je vrijeme za uživanciju, a mi vam predlažemo nekoliko provjerenih recepata - da se malo odmaknete od klasične fritaje.

TIJESTO:

300 g glatkog brašna
150 g maslaca
3 žutanjka i jedan bjelanjak
2 žlice milerama
prstohvat soli

 

NADJEV:

5 jaja
180 ml mlijeka
200 g cheddar sira
300 g šparoga
100 g topljivog dimljenog sira
200 g špeka ili šunke

 

 

Najprije treba zamijesiti tijesto. U duboku zdjelu staviti brašno i dodati omekšali maslac te dobro usitniti prstima dok se ne dobiju mrvice. Dodati jaja i jedan bjelanjak, mileram i sol te umijesiti tijesto. Oblikovati ga u okruglicu, staviti u prozirnu foliju i ostaviti da se odmori u frižideru oko jedan sat. Poželjno je i večer prije napraviti tijesto i ostaviti ga u frižideru. Odstajalo tijesto razvaljati na veličinu kalupa, staviti na njega papir za pečenje i grah ili rižu da se ne diže prilikom pečenja i peći ga bez nadjeva 15 minuta na temperaturi od 180 °C. Za to vrijeme u posudu staviti jaja te ih dobro umutiti da budu pjenasta. Dodati mlijeko i naribani sir. Nakon 15 minuta tijesto izvaditi iz pećnice te ga preliti smjesom jaja, mlijeka i sira. Poslagati šparoge i između njih špek ili šunku te dodati kockice topljivog dimljenog sira. Vratiti u pećnicu i peći još oko 25 minuta dok tijesto ne porumeni.

Izdvajamo

Iz drugih medija