Veliki sam fan štrudla zbog nekoliko razloga. Brzo su gotove, uvijek u dobra ideja za potrošnju svakakvih ostataka iz hladnjaka, zasitne su, dobre su tople i hladne, čak i iz hladnjaka, a napraviti ih mogu za doručak, ručak ili večeru, pa komad ili dva ponijeti za gablec na posao. Dakle, i praktične su. Ipak, ono što najviše volim kod štrudla je mogućnost igre i kombiniranja sira, povrća, žitarica, čak i sjemenki.
U smjesu ponekad ubacim špinat ili blitvu, ponekad heljdu, gljive, piletinu ili junetinu, a jedna od dražih kombinacija mi je svježi sir s porilukom. I to porilukom koji je najprije dugo i sporo karameliziran na tavi s malo mladog luka. Sve zajedno umotam u deblje domaće kore, dodajem i maslac, da stvar bude još finija, a onda ubacujem u pećnicu i strpljivo čekam da se zahrskavi. Ponekad bude lakše, ponekad teže, ovisno o razini gladi koja me u trenutku svlada, ali uvijek se isplati, jer ova štrudla toliko je dobra, slana, blago slatkasta, sočna iznutra, punog, bogatog okusa, da bih joj oprostila i da se peče dva sata, a ne 30-ak minuta. Ono što želim reći jest to da ovog proljeća, kada s klupa tržnica pokupite poriluk, dva ili tri, dio obavezno upakirate u slasnu štrudlu, nećete požaliti.
ŠTRUDLA S PORILUKOM
Trebat će vam:
2-3 deblje kore za savijače
300 g svježeg sira
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
1 veći poriluk
2-3 mlada luka
50 g maslaca
sol
papar
Priprema:
Poriluk i mladi luk nasjeckajte na sitno pa ih pirjajte na maslinovu ulju i malo maslaca. Dodajte sol i papar. Pirjajte ih dugo i polako, dok ne dobiju lijepu boju. Maknite s vatre i ohladite. Ostatak maslaca otopite i pomiješajte s malo vode. U posudi pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, jaje, sol. Dodajte ohlađeni luk i poriluk. Dobro promiješajte. Kore za savijače premažite maslacem i vodom pa dodajte smjesu od sira. Rasporedite je u tanjem sloju po cijeloj kori, od kuta do kuta. Zarolajte, prema želji prepolovite i složite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem ili obložili papirom za pečenje. Štrudle na kraju premažite ostacima iz posude sa sirom i maslacem i vodom pa pecite na 200 stupnjeva 30-ak minuta, ili dok ne poprimi boju. Poslužite samostalno, uz grčki ili običan tekući jogurt, salatu prema želji...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....