BLAGDANSKI SPECIJAL

Za Božić se uvijek vraćamo ovom provjerenom receptu za sočan kolač od maka i jabuka

Naša Tatjana Pisek Verlić ovaj Božić donosi kolače s makom i jabukama - mekane, sočne i jednostavne. Kolače koji se rade brzo, nestaju još brže i ostaju zapamćeni kao neizostavan dio svakih blagdana

Božić u kuhinji nikad ne počinje velikom najavom. On se dogodi tiho, u trenutku kada netko odluči izvući stari recept, upaliti pećnicu i prihvatiti činjenicu da se tih dana ne žuri nigdje. Radna površina se polako puni, obitelj i prijatelji se okupljaju, a kuhanje ponovno postane igra i mjesto neograničene inspiracije.

image
Ivana Grgic/Cropix

Uostalom, božićni kolači oduvijek su bili mali oblici pripovijedanja. Svaki ima svoju ulogu, svoje mjesto i svoju publiku. Uostalom, radimo ih iz ljubavi, a ne iz obaveze. Upravo zato smo ovog prosinca odlučili recepte ispričati drugačije i pretvoriti ih u mali blagdanski video specijal.

image
Darko Tomas/Cropix

U taj smo svijet pozvali Tatjanu Pisek Verlić, našu zagrebačku tetu Mraz. Kuharica i slastičarka, ali i autorica dječjih bajki te slikarica, Tatjana se prirodno kreće između stvarnog i zamišljenog. U njezinim receptima nema viška, ali ima karaktera, svaki korak ima smisao, a svaka sitnica razlog zašto je tu.

Za ovaj Božić donosi kolače s makom, mekane, sočne i jednostavne. Kolače koji se rade brzo, nestaju još brže i ostaju zapamćeni dulje nego što bi očekivali.

image
Ivana Grgic/Cropix

Ovo nije samo još jedan recept, nego mali blagdanski trenutak zabilježen u kuhinji. Onaj koji se ponavlja svake godine, ali svaki put ispadne malo drugačije, baš kako i treba.

KOLAČ S MAKOM I JABUKAMA

Trebat će vam:

4 jaja

5 jabuka srednje veličine

100 g šećera

100 g glatkog brašna

100 g mljevenog maka

100 ml jogurta

100 ml ulja

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo

1 žličica cimeta u prahu

prstohvat soli

Za glazuru:

150 g čokolade

100 g maslaca

*džem od marelica (po želji)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Jaja s prstohvatom soli miksajte 5 do 6 minuta. Dodajte šećer i nastavite miksati još nekoliko minuta. Na kraju umiješajte ulje i jogurt. U posebnoj posudi pomiješajte preostale suhe sastojke pa ih, uz miješanje, dodajte u pripremljenu smjesu. Na kraju lagano umiješajte naribane jabuke.

Smjesu ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta na 180 do 200 stupnjeva. Mlak kolač namažite džemom od marelica pa prelijte glazurom od čokolade i maslaca. Ostavite da se stisne.

image
Ivana Grgic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 23:19