Božić u kuhinji nikad ne počinje velikom najavom. On se dogodi tiho, u trenutku kada netko odluči izvući stari recept, upaliti pećnicu i prihvatiti činjenicu da se tih dana ne žuri nigdje. Radna površina se polako puni, obitelj i prijatelji se okupljaju, a kuhanje ponovno postane igra i mjesto neograničene inspiracije.
Uostalom, božićni kolači oduvijek su bili mali oblici pripovijedanja. Svaki ima svoju ulogu, svoje mjesto i svoju publiku. Uostalom, radimo ih iz ljubavi, a ne iz obaveze. Upravo zato smo ovog prosinca odlučili recepte ispričati drugačije i pretvoriti ih u mali blagdanski video specijal.
U taj smo svijet pozvali Tatjanu Pisek Verlić, našu zagrebačku tetu Mraz. Kuharica i slastičarka, ali i autorica dječjih bajki te slikarica, Tatjana se prirodno kreće između stvarnog i zamišljenog. U njezinim receptima nema viška, ali ima karaktera, svaki korak ima smisao, a svaka sitnica razlog zašto je tu.
Za ovaj Božić donosi kolače s makom, mekane, sočne i jednostavne. Kolače koji se rade brzo, nestaju još brže i ostaju zapamćeni dulje nego što bi očekivali.
Ovo nije samo još jedan recept, nego mali blagdanski trenutak zabilježen u kuhinji. Onaj koji se ponavlja svake godine, ali svaki put ispadne malo drugačije, baš kako i treba.
KOLAČ S MAKOM I JABUKAMA
Trebat će vam:
4 jaja
5 jabuka srednje veličine
100 g šećera
100 g glatkog brašna
100 g mljevenog maka
100 ml jogurta
100 ml ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta u prahu
prstohvat soli
Za glazuru:
150 g čokolade
100 g maslaca
*džem od marelica (po želji)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Jaja s prstohvatom soli miksajte 5 do 6 minuta. Dodajte šećer i nastavite miksati još nekoliko minuta. Na kraju umiješajte ulje i jogurt. U posebnoj posudi pomiješajte preostale suhe sastojke pa ih, uz miješanje, dodajte u pripremljenu smjesu. Na kraju lagano umiješajte naribane jabuke.
Smjesu ulijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta na 180 do 200 stupnjeva. Mlak kolač namažite džemom od marelica pa prelijte glazurom od čokolade i maslaca. Ostavite da se stisne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....