SOČAN I MEKAN

Ovo je najbolji banana kruh koji smo ikad probali, recept nam je šapnula poznata slastičarka

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Slastičarka Ana Marić s nama je podijelila recept za jesensku varijantu slatkog kruha s bananama

Ana Marić, karijeru je zapoćela u slavnoj slastičarnici Mak na konac, i to, kako kaže, sasvim slučajno. Najprije je kao studentica radila na vitrini, a onda se spletom okolnosti našla najprije na stanici s čajnim keksima da bi poslije pripremala slastice uz bok velikoj Petri Jelenić.

"Kako se cijela priča razvijala, izgubila sam glavu za slastičarstvom. Petra je bila moj prvi mentor, trudila se oko mene, vidjela u meni potencijal, cijeli naš odnos bio je baš poseban, a danas mogu reći da mi je od mentorice postala obitelj. Pomogla mi je da shvatim da je slastičarstvo ono što u životu stvarno želim raditi", opisala nam je u jednom dahu početke svoje karijere.

Kasnije je dobila priliku raditi slastice u kuhinji Roberta Hromalića za slastičarnicu Time i tamo je, objašnjava nam, testirala svoje granice, učila nove tehnike i upijala. A onda je život za Anu skrojio neke druge planove i poslao je u restoranske kuhinje. Radila je u dubrovačkoj Nautici, zatim u zagrebačkom restoranu ManO2, a veliki preokret u karijeri dogodio joj se kada je postala chef slastičarnice u Michelinom nagrađenom dubrovačkom restoranu 360. I upravo kada je završavala sezonu u Dubrovniku, stigao je poziv od Žakline Troskot, vlasnice slastičarnica Amelie. Javila joj se s idejom premium brenda Amelie slastica.

Trebat će vam:

  • 200 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • kardamom
  • prstohvat soli
  • pola mahune vanilije
  • 3 zrele banane
  • 150 g smeđeg šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 120 g grčkog jogurta
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Priprema:

Pećnicu zagrijte na temperaturu od 180 Celzijevih stupnjeva te pripremite kalup za kruh približnih dimenzija 27 x 11 cm. Namastite ga te mu dno obložite papirom za pečenje. Namastite i rubove. U posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sol i cimet, đumbir u prahu i kardamom. U drugoj posudi zgnječite banane, dodajte im maslac i pomiješajte da se sve poveže. Možete koristiti pjenjaču ili mikser. Postupno dodajte šećer, jaja i grčki jogurt. Povežite kratko sastojke. Dodajte brašno, ponovo izradite kratko špatulom ili mikserom. Smjesu premjestite u pripremljen kalup pa joj poravnajte površinu. Banana bread pecite 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu iz njega ne izađe suha. Ostavite u kalupu 15-ak minuta te potom premjestite na rešetku za hlađenje. Kruh od banane možete preliti rastopljenom čokoladom i ukrasiti po želji. Možete ga dekorirati i sušenim bananama, pistacijama i orasima, a pojedite ga u roku od tri dana.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:08