Brzo gotovo

Za ljubitelje mesa: Malo koje jelo otvara apetit kao ovaj ruski specijalitet

 Cook Shoots Food/Getty Images/istockphoto
Ovako pripremljena govedina jedno je od onih jela koje zbog svoje slatke kremoznosti osvaja na prvi griz
Ovako pripremljena govedina jedno je od onih jela koje zbog svoje slatke kremoznosti osvaja na prvi griz

Kad se prvi put pojavio sredinom 19. stoljeća u Rusiji, goveđi Stroganoff bio je jelo napravljeno od lagano pobrašnjenih goveđih kockica koje su pirjane i kuhane u jednostavnom umaku od goveđeg temeljca i senfa sa samo malo kiselog vrhnja.

No, kad govorimo o podrijetlu jela, treba istaknuti i kako postoji više teorija, neki kažu da nije sasvim jasno, a neki, pak, navode kako je ime dobilo prema grofu Pavelu Aleksandroviču Stroganovu kojemu je taj recept kuhao njegov kuhar Brière. To potkrepljuje i one izvore koji tvrde da je ovo jelo najvjerojatnije povezano s francuskim kuharom ili kuharom školovanim u Francuskoj koji je radio za obitelj Stroganoff. Iako ruskog podrijetla, jelo je pod jakim utjecajem francuskog stila kuhanja, što je najočitije u načinu na koji se govedina reže.

Zanimljivo je dodati i kako se prvi poznati recept pojavio u knjizi "A Gift to Young Housewives" Elene Molokhovec, objavljenoj 1871. godine, no od tada je doživjelo velike izmjene. Govedina se i dalje reže na trakice, ali je umak puno bogatiji - s narezanim šampinjonima i lukom koji se kuha s goveđim temeljcem i malo zgusne kiselim vrhnjem koje se umiješa tek na kraju.

Jelo se tradicionalno poslužuje s pire krumpirom i palentom, ali jednako dobro ide i uz kuhanu rižu ili, pak, tjesteninu s jajima.

image
Cook Shoots Food/Getty Images/istockphoto

Sastojci (za 4 osobe):

  • 600 g goveđeg filea, narezanog na trakice
  • 1 veći luk srebrenac
  • 120 g šampinjona, narezanih na tanke ploške
  • 120 g kiselih krastavaca, narezanih na tanke trakice
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica slatke, ljute ili dimljene mljevene paprike (po želji)
  • 700 ml goveđeg temeljca
  • 1 žlica senfa
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • 1 dcl bijelog vina
  • sol i papar
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja ili milerama
  • 1 žlica sitno sjeckanog svježi peršina

Priprema:

Govedinu očistiti od žilica i većih masniji dijelova, pa meso narezati na trakice i ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme možete pripremiti domaće široke rezance i ostavite da se suše.

Sitno narezati luk srebrenac, šampinjone, češnjak i kisele krastavce.

Dublju tavu zagrijati na srednje jaku temperaturu, dodati maslinovo ulje i 50 g maslaca. Nakon što se maslac otopi, dodati nasjeckano meso, posoliti i popapriti te pržiti sve dok se tekućina ne reducira u potpunosti.

Izvaditi meso iz tave i zatvoriti ga u posebnu posudu s folijom ili poklopcem da se sporije hladi. Na istu masnoću dodati još 50 g maslaca te luk i češnjak. Pirjati lagano oko 5 minuta te pokupiti sve sokove sa dna tave.

Dodati šampinjone te nastaviti pirjati par minuta kako bi gljive ispustile svu tekućinu. Dodati malo brašna, crvenu papriku i nastaviti pirjati minutu. Zaliti temeljcem, dodati senf, koncentrat rajčice, malo muškatnog oraščića i kuhati 5 minuta. Na kraju dodati i kisele krastavce pa zaliti vinom. Nastaviti kuhati još 5 minuta pa dodati kiselo vrhnje. Ako je potrebno dodatno posoliti i popapriti. Pustiti da zakipi pa toplo poslužiti uz široke rezance ili rižu.

Posipati sa sitno sjeckanim svježim peršinom.

PREPORUKA! U sezoni gljiva odvažite se šampinjone zamijeniti drugim vrstama i uživajte u njihovim okusima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 09:11