Crni rižot od sipe
Trebat će vam:
800 g svježe sipe (s vrećicama crnila)
300 g riže za rižoto
1 veći luk
2 češnja češnjaka
100 ml bijelog vina
800 ml ribljeg temeljca
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice koncentrata rajčice
sol i papar po ukusu
svježi peršin za posipanje
limun za posluživanje (po želji)
Priprema:
Očistite sipu tako da odvojite glavu i izvadite vrećice s crnilom, koje pažljivo sačuvate sa strane. Potom sipu narežite na male komade. Sitno nasjeckajte luk te nasjeckajte češnjak. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Potom dodajte češnjak i komadiće sipe, pa kratko pirjajte dok ne pobijele. Dodajte koncentrat rajčice i dobro promiješajte, a zatim ulijte bijelo vino. Kada vino ispari, dodajte rižu i miješajte minutu-dvije. Potom počnite postupno dodavati topli riblji temeljac, miješajući često, i nastavite kuhati na srednjoj vatri. Na pola kuhanja dodajte crnilo sipe, promiješajte i nastavite dodavati temeljac dok riža ne postane kremasta i kuhana al dente (18-20 minuta od početka kuhanja riže). Na kraju posolite, popaprite, pospite svježim peršinom i poslužite odmah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....