KREMASTI KLASIK

Za ljubitelje morskih delicija crni rižot od sipe je uvijek pun pogodak

Nema jela koje ostavlja jači dojam na stolu od crnog rižota - jednostavan, a opet neobično profinjen

Crni rižot od sipe

Trebat će vam:

800 g svježe sipe (s vrećicama crnila)

300 g riže za rižoto

1 veći luk

2 češnja češnjaka

100 ml bijelog vina

800 ml ribljeg temeljca

4 žlice maslinovog ulja

2 žlice koncentrata rajčice

sol i papar po ukusu

svježi peršin za posipanje

limun za posluživanje (po želji)

Priprema:

Očistite sipu tako da odvojite glavu i izvadite vrećice s crnilom, koje pažljivo sačuvate sa strane. Potom sipu narežite na male komade. Sitno nasjeckajte luk te nasjeckajte češnjak. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Potom dodajte češnjak i komadiće sipe, pa kratko pirjajte dok ne pobijele. Dodajte koncentrat rajčice i dobro promiješajte, a zatim ulijte bijelo vino. Kada vino ispari, dodajte rižu i miješajte minutu-dvije. Potom počnite postupno dodavati topli riblji temeljac, miješajući često, i nastavite kuhati na srednjoj vatri. Na pola kuhanja dodajte crnilo sipe, promiješajte i nastavite dodavati temeljac dok riža ne postane kremasta i kuhana al dente (18-20 minuta od početka kuhanja riže). Na kraju posolite, popaprite, pospite svježim peršinom i poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 05:00