KAKO DOBRO

Zbog Zirojevićevih punjenih paprika sjeda se u auto i vozi do Splita! Sada ih je napunio bakalarom, senzacionalne su, evo recepta

Poznati splitski chef jednostavno obožava bakalar. Petkom se radi njegovih jela od bakalara, kojih je na meniju uvijek barem pet ili šest, u Dvoru redovito okupi vjerna publika koja zna da će ih, uz već poznate klasike, vjerojatno iznenaditi i nekom novom kreacijom

Veliki meštar dalmatinske kužine, šjor Hrvoje Zirojević, u ovih je pet ili šest godina splitski Dvor, otkako je kuhinja tog restorana pod njegovim ravnanjem, učinio važnim mjestom građanske kuhinje, u kojoj je vješto spajao tradiciju i vlastitu kreaciju. Uostalom, Dvor je u njegovu mandatu dvaput osvojio naslov najboljeg hrvatskog restorana tradicionalne kuhinje u izboru Dobrih restorana.

image
Berislava Picek/Cropix

Petkom bi se ovdje uvijek nudio bakalar, kako tradicija i nalaže, ali bi od chefovih pet, šest ili čak sedam jela od bakalara, njih barem pola bila njegova kreativna interpretacija namirnice koja je u Splitu odavna udomaćena.

image
Berislava Picek/Cropix

Da i ne govorimo o tome kako je svoje savršene punjene paprike po kojima je Dvor poznat i radi kojih se ovdje posljednjih godina također hodočasti, prilagodio i toj slavnoj ribi sjevernih mora, pa ih umjesto mljevenim mesom napunio bakalarom “na bilo”. Za Dobru hranu chef je odlučio otkriti obožavani recept i nije mogao pogoditi bolji trenutak za to.

Paprika punjena bakalarom

Trebat će vam:

400 g mesa kuhanog bakalara

600 g krumpira

60 g češnjaka

20 g peršina

3 dl maslinova ulja

4 veće paprike

200 g luka

300 g pelata

50 koncentrata rajčice

30 g lista celera

20 g soli

5 g papra

Priprema:

Očišćeni krumpir staviti u posudu, posoliti i dodati meso kuhanog bakalara. Kuhati dok krumpir ne omekša. Procijediti, dodati polovicu češnjaka, sitno sjeckanog, peršin, maslinovo ulje, sol i papar, pa napraviti gustu kremu od bakalara. Oprati paprike, izdubiti ih i staviti sa strane, a odvojene peteljke ubaciti u prigodnu posudu zajedno s lukom narezanim na listiće, ostatkom češnjaka, listom celera, peršinom pa sve skupa prodinstati na maslinovu ulju. Dodati pelate, koncentrat rajčice, kratko prokuhati, podliti vodom i kuhati 30 minuta. Začiniti po želji. Kada se smjesa od bakalara ohladila, napuniti paprike. Preliti pripremljenim umakom od rajčica i kuhati na laganoj vatri 45 minuta. Potom paprike prebaciti u prigodnu posudu (keramičku ili neku drugu), dodati malo bakalara bianco sa strane i preliti umakom u kojem su se kuhale paprike, pa staviti u pećnicu zagrijanu na 180 °C 25 minuta da se još malo zapeče.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 10:35