Kad je otvoren, prije nešto više od desetak godina, ovaj mali restoran u blizini zagrebačke Remize nije zapravo imao konkurenciju. Ponuda se tada, kao i danas, temeljila na BBQ street foodu juga i jugozapada SAD-a - pilećim krilcima, svinjskim rebricama, telećim i goveđim rebrima, čak i tuna steakom, u raznim pikantnim ili manje pikantnim umacima. To znači da je većina hrane prvo polako i dugo kuhana ili dimljena pa završena na roštilju. U to vrijeme, koliko se sjećamo, nitko u Zagrebu još nije svoju ponudu temeljio isključivo na tom stilu, pa su vrlo brzo postali popularni, okupivši redovite vjerne goste.
U R&B ušli smo u ponedjeljak oko pola četiri, kad nitko pri zdravoj pameti ne ide u restoran, pa smo, naravno, nas dvojica bili jedini gosti. Vrijeme ručka je prošlo, a večernja publika - koja redovito napuni ovih sedam ili osam stolova (plus još četiri stola u podrumskoj prostoriji) - još se nije počela okupljati. Prostor je vrlo ugodan, djelomično ostakljen, zidovi su veselo ukrašeni raznim štosnim izlošcima i memorabilijama, a sve skupa ipak ne djeluje jeftino i kič nego kao baš pouzdan, uhodan kvartovski lokal u koji su svi dobrodošli. Smjestili smo se za stol uz staklenu stijenu, s pogledom na susjedni ugostiteljski objekt koji ponedjeljkom ne radi. Muzika, kao da smo je sami birali - neopterećujuća soul, blues, rock klasika idealne glasnoće, ništa agresivno.
Kako bismo probali više različitih jela, odlučili smo uzeti platu za dvoje, R&B Best of BBQ (44,90 €), ali smo prije toga za predjelo naručili R&B Crunchy Plate (10 €) - hrskave svinjske uši sa svježom sezonskom salatom i sweet chili umakom. Konobari, očito azijskog podrijetla, dobro govore hrvatski, a cijela će se posluga pokazati vrlo opuštenom, ali krajnje ljubaznom i ugodnom.
Dok smo čekali predjelo, proučili smo kartu pića. Uz pet, šest koktela, u ponudi je nešto više od dvadesetak butelja, uz dva pjenušca i dva desertna vina - zanimljiv izbor iz svih hrvatskih regija, a nađe se tu i jedan moselski riesling, pa chablis, Pruno Fince Villacreces, Dandelionov Shiraz… Osam butelja toči se na čaše. Naručili smo odmah po čašu crnoga: Crni pinot Dvanajščak Kozol (3,60 €) i Merlot Capris Vina Koper (4,70 €). Pri Merlotu smo odmah potom odlučili i ostati jer je crni pinot, zaključili smo, nažalost predugo bio otvoren te je oksidirao.
Hrskave svinjske uši došle su drvenom pladnju, položene na svježu miješanu salatu. Narezane na trakice, bile su nažalost papirnato tanke, sasvim dehidrirane, lišene one neodoljive pufaste hrskavosti i arome koju im daje masnoća. Svejedno, i ovakve kakve su bile, više nalik grickalici iz supermarketa, pojeli smo uz slatki chili umak do zadnje.
Dvadesetak minuta kasnije, na stol nam je došao veliki četvrtasti drveni pladanj - R&B Best of BBQ: pileća krilca, svinjska rebarca i jedno poveće teleće rebro s BBQ umakom, ranch umakom, sweet chilijem, coleslaw salatom, prženim kolutićima luka, ražnjićima od povrća, prženim krumpirom, zapečenim grahom i graškom u saftu.
Sve meso bilo je dobro začinjeno tim slasnim, ljepljivim marinadama (ali ne i prenabrijano kao, sjećamo se, u počecima) zbog kojih zoveš konobara da ti donese još salveta jer, naravno, jedeš prstima. Ali, ako ih treba poredati po tome kako smo ih doživjeli, odnosno u njima uživali, moramo reći da su nam svinjska rebrica, dakle baby back ribs, koja su ovdje najpopularniji komad, bila najmanje interesantna. Iako je taj posebni, karamelizirani premaz neodoljiv, u njima je bilo najmanje sočnog mesa. Čak je i pileće krilce bilo sočnije i zabavnije. Teleće rebro, pak, bilo je jako dobro, vjerojatno iz sous videa, okupano u marinadi, pa zapečeno na grilu i premazano… već nekim od tih tex-mex BBQ umaka. Vrlo ukusno i izdašno. Općenito, porcije su ovdje obilne, nitko odavde ne odlazi gladan.
A ostalo? Ranch umak osvježava, po potrebi gasi pikantnost, od začinskog bilja u njemu se osjeća kopar; BBQ umak uglavnom je nepotreban jer je njime već ionako sve premazano; sweet chili umak, slatko-ljuta konfekcija bez koje su onion ringsi, također konfekcijski, nezamislivi; prženi krumpirići, neugledni, ali zapravo ukusni; maleni ražnjići sa po dvije cherry rajčice i dva tužna šampinjončića; zdjelica zapečenog graha koji ne možete probati sve do kraja jer je kipući; zdjelica graška koji ima boju kao da je iz konzerve, a ne zamrznut, ali je spašen saftom i začinima (opet kopar); i, na kraju, odlična, svježa i hrskava, osvježavajuća coleslawica.
Naposljetku, desert: od tri koja imaju, odlučili smo se za domaći sladoled od vanilije s bučinim uljem i pistacijom (4,50 €) i crumble od jabuke (5,90 €), ali bez sladoleda uz koji ga inače serviraju.
Sladoled je bio ukusan, bučino ulje jedva se osjetilo, ali bio je direktno iz zamrzivača, pretvrd. Crumble je pak trebalo pričekati da se ohladi, toliko je bio vruć - možda ipak nije trebalo isključiti sladoled, zbilja bi mu dobro došao.
R&B Food pokazao se kao ugodno i zabavno, nepretenciozno mjesto koje je, bez većih promjena, uspjelo zadržati svoj identitet i svoju publiku. Hrana je pristojna, usluga više nego ugodna, atmosfera prijateljska i gosti se tamo dobro osjećaju te će bez problema će za stolom provesti i nekoliko sati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....