SVI IH ZNAJU

Između Ilice i Cvjetnog trga, jedan bistro gotovo već dva desetljeća nudi odlične slastice, ali i konkretna jela

U jednom od najživljih zagrebačkih kutaka, između šetača, jutarnje kave i stalne gradske vreve, smjestio se Oranž - bistro koji je tiho, ali postojano postao jedno od popularnijih mjesta u gradu

U najfrekventnijem dijelu Zagreba, između Ilice i Cvjetnog trga, nalazi se Oranž - bistro koji se rijetko kad nalazi na popisu onih koji ‘još trebaju zaživjeti‘. Ulica pred njim stalno pulsira, šetači zastaju, ali mjesta u Oranžu od ranog jutra do poslijepodneva nisu prazna. To nije stvar slučajnosti, još manje pomodne sreće. Oranž je rezultat 20 godina izgradnje jednog zanimljivog i urbanog gastronomskog rukopisa.

image
Berislava Picek/Cropix

Zanimljivo je prisjetiti se da je Oranž započeo kao slastičarnica. Doslovno, prostor je fizički bio prepolovljen zidom. Postojala je granica. Kuhinje nije bilo, barem ne one koja je mogla iznjedriti poširana jaja s lososom, avokadom i hollandaise umakom ili punjene paprike koje će ovdje jednog dana postati ljetni hit. Tada su postojale samo vitrine sa slasticama i znatiželjni prolaznici koji bi ušli na komad torte ili kavu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Danas, dvadeset godina kasnije, sve je drugačije. Zidovi su srušeni, doslovno i metaforički, i umjesto mjesta za ‘nešto slatko‘, Oranž se pretvorio u zanimljiv dio urbane zagrebačke gastronomije koji nudi zdravo, kvalitetno, zanimljivo, ali i domaće.

Srž kuhinje čini ekipa koja se gotovo nije mijenjala dva desetljeća. Glavni kuhar u Oranžu prisutan je od prvog dana, a uz njega stoji i slastičarka s gotovo jednako tolko iskustva. Ne čudi onda što Oranž ne skače iz trenda u trend, već kuhinjski evoluira.

image

Voditeljica i vlasnica Gioa Maletić s glavnim chefom u Oranžu

Berislava Picek/Cropix

"Mi nismo mjesto gdje se dolazi samo piti. Nama je hrana bitna. I to konkretna hrana", reći će vam Gioa Maletić. "Volimo kad je porcija poštena, ali i kad iza nje ne moraš leći jer ti je teško pala", dodala je.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Možda najjasniji potpis Oranža danas jest doručak, zasitan, konkretan, a opet, drugačiji. Jaja benedict, florentine, omleti, jaja s lososom, šunkom, avokadom – sve je pripremljeno s domaćim namirnicama koje osiguravaju lokalni dobavljači.

image

Losos i avokado prava su ljetna kombinacija

Berislava Picek/Cropix
image

Kasična verzija ‘Complete’ - kombinacija šunke, sira i jaje

Berislava Picek/Cropix

Baš iz tog razloga njihovi su jelovnici sezonski i mijenjaju se ovisno o dostupnosti lokalnih namirnica. Iako će možda neki reći da su 10 ili 15 eura za doručak previše, ovdje se ne prodaje ukras na tanjuru, već stvaran doručak – dovoljno obilan da pomakne ručak u poslijepodnevne sate.

Za one koji prate određeni režim prehrane, tu su i odlične bezglutenske opcije, od tjestenina do salata. Posebno su zanimljivi ljetni tanjuri, poput govedine s dressingom od đumbira, mente i meda, koji donosi neočekivanu svježinu koju često tražimo u tople ljetne dane.

Jedna od vrlina Oranža je sposobnost da klasična jela osuvremeni i prilagodi današnjoj publici. Punjene paprike iz ljetne ponude dobar su primjer: poznato jelo, ali s tretmanom koji mu daje eleganciju bez gubitka domaćeg karaktera. Tu su i rigatoni bez glutena, klasične salate sa ‘twistom‘, rezanci, steakovi, ali i burgeri za one koji žele konkretniji zalogaj.

No, ništa od toga ne bi imalo smisla bez deserta.

U ponudi imaju i više od 20 torti, ali i sve od američkih palačinki s maslacem i sezonskim voćem do bogatih čokoladnih kolača. Ponuda slastica je raznolika, bogata, ali i izrađena s pažnjom koja se vidi – i u presjeku torte i u teksturi kreme.

image
Berislava Picek/Cropix

Posebno su nam se pritom svidjele francuske ‘galette’, bezglutenske palačinke od heljdinog brašna, koje nabavljaju direktno Bretangne...

image

Palačinke od heljdinog brašna sa šumskim voćem

Berislava Picek/Cropix

Tu je i sladoled od vanilije bez šećera, a imaju opciju i tamne čokolade, zaslađivači su maltitol i ksilitol, koji su pogodni za dijabetičare, ali i za sve one koji žele malo pripaziti na unos šećera. Također, tu je i šest veganskih opcija voćnih sladoleda koji su sve više traženi među stranim, ali i domaćim gostima.

image
Berislava Picek/Cropix
image

Sladoled od vanilije bez šećera

Berislava Picek/Cropix

Oranž nije mjesto koje vas mami spektaklom. Nema dramatične prezentacije hrane. Nema molekularnih eksplozija. Ali zato ima tanjur koji razumije čovjeka. Mjesto gdje turisti dobiju dojam modernog Zagreba, a Zagrepčani mjesto koje ne zazire od njih. Fokus je na dnevnom ritmu, na ručku, na doručku, na desertu – a sve u ugodno, moderno uređenom ambijentu. U jednom od najživljih gradskih prostora, između šetača i brzih spojeva, Oranž je baš tako postao tiha konstanta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (1)

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

Clanak nije placeni oglas nego stvarna pohvala ovom zaista dobrom bistrou. Cijene su mali minus...

Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
03. kolovoz 2025 11:47