Ljetna salata s istarskim sirom odnjegovanom u orahovom lišću
| pečeno meso (teletina, ali može i svinjetina) riga/rikuka pečena paprika marelice tvrdi sir (parmezan ili istarski sir) voćni aceto maslinovo ulje sol i papar |

Pečeno meso (crveno meso će bolje odgovarati) pomiješajte s dobrom šakom prethodno oprane rige/ rikule, pečenom paprikom i komadićima marelica. Začinite s dosta papra, malo soli, nekim voćnim acetom i malo maslinova ulja. Natrgajte ili naribajte komadiće sira, a dosta dobro će pasati neki izdašniji i s više arome kao što je primjerice odnjegovan u orahovom lišću, ali dobro će funkcionirati i s parmezanom. Možete posuti i tostiranim bademima.
Quiche s porilukom i istarskom skutom

Sastojci:
| 500 g glatkog brašna 150 g maslaca po potrebi hladne vode skuta 500 g poriluka 25 g maslaca sol papar |
Brašnu dodajte maslac i dovoljno hladne vode da umijesite glatko tijesto. Vodu dodavajte polagano, u više navrata da lakše kontrolirate kad je dovoljno. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem na sat vremena.
Tijesto razvaljajte pa premjestite u kalup obložen papirom za pečenje, nabockajte vilicom, pokrijte aluminijskom folijom i preko nje raširite dvije šake suhog graha kako bi tijesto prilikom pečenja zadržalo oblik. Tijesto bez nadjeva stavite u pećnicu na 200°C na 15 minuta dok pripremate nadjev.
Poriluk nasjeckate na kolutiće, dobro operite i na 5 min izdinstajte na malo maslinova ulja, soli i papra. U posebnoj posudi pomiješajte ga s istarskom skutom te poželji dodajte još soli, papra i možda malo muškatnog oraščića.
S polupečenog tijesta maknite foliju i grah, a zatim u tijesto stavite pripremljenu skutu i poriluk. Kad je sve gotovo poslužite s malo prepržene pancete na vrhu.
Dip od bresaka uz istarski sir odležan u vinu

1 kg očišćenih bresaka
400 g šećera
3 – 4 pepperoncina
sok jednog limuna
po želji malo cimeta
sir odležan u vinu
Pomiješajte breskve sa šećerom i preostalim sastojcima i pustite da provri. Skidajte pjenu koja se stvara na vrhu kako marmelada ne bi bila gorka. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok marmelada ne poprimi željenu gustoću, 30-ak minuta.. Ulijte u sterilizirane staklenke. Poslužite s nekim konkretnijim tvrđim sirom kao što je recimo sir odležan u vinu.
Tjestenina s domaćom šalšom i tvrdim sirom

| 400 g tjestenine 1 veća glavica luka 3-4 češnja češnjaka malo bijelog vina (2 jušne žlice) maslinovo ulje bosiljak sir za ribanje |
Luk izrežite na sitne kockice i prepržite na maslinovom ulju, dodajte češnjak i kad se već počeo žutjeti dodajte malo bijelog vina. Pričekajte da ispari uz konstatno miješanje, a zatim dodajte rajčice narezane na komadiće. kuahjte i podlijevajte vodom dok se rajčice u potpunosti ne raspadnu, a za intenzivniji okus možete dodati i malo sušenih rajčica. Na samom kraju začinite maslinovim uljem, solju, paprom i svježim bosiljkom. Velikodušno naribati sir po vrhu jela.
Risotto s gljivama i ovčjim sirom

| 25 g maslaca žlica maslinova ulja glavica luka češanj češnjaka 1 poriluk (ili dva manja) 250 g šampinjona 300 g riže 100 ml bijelog vina 900 ml pilećeg temeljca sol i svježe mljeveni papar ovčji sir |
Zagrijte maslac i maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak pa kratko pirjajte. Dodajte i poriluk narezan na kolutiće (bijeli dio i početak zelenog, prije nego što postaje list). Kratko ga kuhajte pa dodajte i gljive narezane na ploške. Nakon nekoliko minuta, kad gljive malo omekšaju, stavite rižu i zalijte vinom. Neka sve prokuha, a onda smanjite vatru i kuhajte dok vino ne ispari. Zatim zalijte šefljom temeljca i promiješajte. Kad riža popije temeljac, ponovno podlijte, cijelo vrijeme miješajući i pomalo dodajući tekućinu. Ponovite nekoliko puta dok ne potrošite temeljac, a riža sasvim omekša . Na kraju začinite solju i paprom, i po želji pospite sirom, a mi smo izabrali ovčji tvrdi sir.
Savjet: Za rižoto treba koristiti isključivo rižu okruglog zrna, najbolje baš sorte za rižoto, arborio ili ribe. Isto tako, nema dobrog kremastog rižota bez maslaca, dugog miješanja i postepenog podlijevanja temeljcem, koji mora biti topao.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....