LJETO NA TANJURU

Top pet recepata u kojima ne štedimo na siru!

Obožavamo sir i zato vam donosimo recepture za divnu salatu, tjesteninu, quiche i rižoto kojima ćete teško odoljeti!
Obožavamo sir i zato vam donosimo recepture za divnu salatu, tjesteninu, quiche i rižoto kojima ćete teško odoljeti!

Ljetna salata s istarskim sirom odnjegovanom u orahovom lišću

pečeno meso (teletina, ali može i svinjetina)
riga/rikuka
pečena paprika
marelice
tvrdi sir (parmezan ili istarski sir)
voćni aceto
maslinovo ulje
sol i papar

Rijeka, 220615.
Ljetne salate.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media

Pečeno meso (crveno meso će bolje odgovarati) pomiješajte s dobrom šakom prethodno oprane rige/ rikule, pečenom paprikom i komadićima marelica. Začinite s dosta papra, malo soli, nekim voćnim acetom i malo maslinova ulja. Natrgajte ili naribajte komadiće sira, a dosta dobro će pasati neki izdašniji i s više arome kao što je primjerice odnjegovan u orahovom lišću, ali dobro će funkcionirati i s parmezanom. Možete posuti i tostiranim bademima.

Quiche s porilukom i istarskom skutom

Zagreb, 011014.
Quiche.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Sastojci:

500 g glatkog brašna
150 g maslaca
po potrebi hladne vode
skuta
500 g poriluka
25 g maslaca
sol
papar


Brašnu dodajte maslac i dovoljno hladne vode da umijesite glatko tijesto. Vodu dodavajte polagano, u više navrata da lakše kontrolirate kad je dovoljno. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak barem na sat vremena.

Tijesto razvaljajte pa premjestite u kalup obložen papirom za pečenje, nabockajte vilicom, pokrijte aluminijskom folijom i preko nje raširite dvije šake suhog graha kako bi tijesto prilikom pečenja zadržalo oblik. Tijesto bez nadjeva stavite u pećnicu na 200°C na 15 minuta dok pripremate nadjev.

Poriluk nasjeckate na kolutiće, dobro operite i na 5 min izdinstajte na malo maslinova ulja, soli i papra. U posebnoj posudi pomiješajte ga s istarskom skutom te poželji dodajte još soli, papra i možda malo muškatnog oraščića.

S polupečenog tijesta maknite foliju i grah, a zatim u tijesto stavite pripremljenu skutu i poriluk. Kad je sve gotovo poslužite s malo prepržene pancete na vrhu.

Dip od bresaka uz istarski sir odležan u vinu

Assorted french cheeses close up
Getty Images/iStockphoto

1 kg očišćenih bresaka
400 g šećera
3 – 4 pepperoncina
sok jednog limuna
po želji malo cimeta
sir odležan u vinu

Pomiješajte breskve sa šećerom i preostalim sastojcima i pustite da provri. Skidajte pjenu koja se stvara na vrhu kako marmelada ne bi bila gorka. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok marmelada ne poprimi željenu gustoću, 30-ak minuta.. Ulijte u sterilizirane staklenke. Poslužite s nekim konkretnijim tvrđim sirom kao što je recimo sir odležan u vinu.

Tjestenina s domaćom šalšom i tvrdim sirom

Pureed tomatoes in a ceramic dish and a plate with spaghetti on a table horizontal
Getty Images/iStockphoto

400 g tjestenine
1 veća glavica luka
3-4 češnja češnjaka
malo bijelog vina (2 jušne žlice)
maslinovo ulje
bosiljak
sir za ribanje

Luk izrežite na sitne kockice i prepržite na maslinovom ulju, dodajte češnjak i kad se već počeo žutjeti dodajte malo bijelog vina. Pričekajte da ispari uz konstatno miješanje, a zatim dodajte rajčice narezane na komadiće. kuahjte i podlijevajte vodom dok se rajčice u potpunosti ne raspadnu, a za intenzivniji okus možete dodati i malo sušenih rajčica. Na samom kraju začinite maslinovim uljem, solju, paprom i svježim bosiljkom. Velikodušno naribati sir po vrhu jela.

Risotto s gljivama i ovčjim sirom

Mushroom Risotto with Fresh Italian Parsley and Crusty Bread  -Photographed on Hasselblad H1-22mb Camera
Getty Images/Vetta

25 g maslaca
žlica maslinova ulja
glavica luka
češanj češnjaka
1 poriluk (ili dva manja)
250 g šampinjona
300 g riže
100 ml bijelog vina
900 ml pilećeg temeljca
sol i svježe mljeveni papar
ovčji sir

Zagrijte maslac i maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak pa kratko pirjajte. Dodajte i poriluk narezan na kolutiće (bijeli dio i početak zelenog, prije nego što postaje list). Kratko ga kuhajte pa dodajte i gljive narezane na ploške. Nakon nekoliko minuta, kad gljive malo omekšaju, stavite rižu i zalijte vinom. Neka sve prokuha, a onda smanjite vatru i kuhajte dok vino ne ispari. Zatim zalijte šefljom temeljca i promiješajte. Kad riža popije temeljac, ponovno podlijte, cijelo vrijeme miješajući i pomalo dodajući tekućinu. Ponovite nekoliko puta dok ne potrošite temeljac, a riža sasvim omekša . Na kraju začinite solju i paprom, i po želji pospite sirom, a mi smo izabrali ovčji tvrdi sir.


Savjet: Za rižoto treba koristiti isključivo rižu okruglog zrna, najbolje baš sorte za rižoto, arborio ili ribe. Isto tako, nema dobrog kremastog rižota bez maslaca, dugog miješanja i postepenog podlijevanja temeljcem, koji mora biti topao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 03:06