Tip vina: crno suho
Alkohol: 15%
Cijena: 140 kn
Sorta malbec prošla je sličan put kao i naš crljanak/tribidrag. U domovini zapostavljena i gotovo zaboravljena, ali se u vinskim regijama Novog svijeta prometnula u najvažniju sortu i simbol regije. Uz razliku što je naš crljanak ili tribidrag putem promijenio ime u zinfandel, dok je malbec ipak zadržao svoj originalni naziv. Okidač za pad popularnosti malbeca u matičnoj Francuskoj bila je slaba otpornost na mraz i smrzavanje kad je prilikom jednog posebno opakog, daleke 1956., oko 75% nasada trajno uništeno. U Bordeauxu je zamijenjen pouzdanijim cabernet sauvignonom i merlotom, u drugim regijama drugim sortama, a jedino ga je regija Cahors nanovo zasadila i zadržala kao vodeću sortu do danas. U međuvremenu u Argentini, u pokrajini Mendoza, upravo su malbec usvojili kao sortu koja se najbolje snalazi u njihovim ekstremnim uvjetima. Vrlo suhoj klimi hladnih noći u samom podnožju Anda, na nadmorskim visinama od oko tisuću metara, gotovo bez kiša cijelog vegetacijskog perioda i s puno sunca. Tamo je ova zapadnofrancuska sorta pronašla ono što joj je u domovini najviše nedostajalo, sunce i pritom izrazito svježe noći i jutra. Nedostatak kiša jednostavno je riješen navodnjavanjem otopljenim snijegom s Anda.
Tako je prilično bezličan sastojak bordoških kupaža, kod kuće ponajviše zadužen za boju, ovdje na visoravnima Mendoze izrastao u moćno, bogato i tamno obojeno vino koje svojim svojstvima idealno odgovara ovdašnjoj nacionalnoj kuhinji – argentinskim odrescima i ostalim crvenim mesinama s roštilja.
Kaiken Malbec Ultra 2010. baš je takvo vino. Svojim moćnim tijelom s lakoćom nosi sočne i zadimljene mesine s roštilja. Međutim, svojom teksturom, gdje savršeno ispolirani tanini i u bogat ekstrakt inkorporiran alkohol daju idealan balans i pitkost vinu, daje do znanja da je ovo vino plod minucioznog truda kojim se njegova ljepota željela izraziti kroz finesu slojevitosti, a ne banalnost snage.
Mirisom se u slojevima izmjenjuju zgusnuto bobičasto voće, blago pikantni začini, atraktivna tamna čokolada, tragovi dimnih nota, te čak i povremeni tonovi svježe herbalnosti. Okus ukazuje na velik potencijal za odležavanje. Dapače, s vremenom i razvojem će dodatno napredovati jer, iako je snaga već sada odlično uravnotežena, sljedećih će četiri do pet godina doza zadimljenosti na retrookusu blijedjeti, a slast i začinima poduprta voćnost snažiti. Ukupan životni vijek ovog vina nije manji od 20 godina od berbe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....