Postoji nešto univerzalno utješno u pizzi. Ona je simbol neformalnog druženja, brzog rješenja za glad i, kada je napravljena kako treba, čistog hedonizma na tanjuru. No, upravo je ta univerzalnost postala, nažalost, njezino prokletstvo. U gradu prepunom gastronomskih opcija, čini se da je pizza postala siguran ulog, rezervna opcija koju mnogi restorani dodaju na jelovnik bez stvarne strasti ili razumijevanja zanata. To je pristup koji ne samo da podcjenjuje ovo jelo, već i razvodnjava ono što pizzu čini istinski velikom i bitnom.
Upravo nas je ta spoznaja prošlih godina vodila kroz zagrebačke kvartove u našem serijalu Kvartovske Pizza. Naša misija nije bila samo pronaći dobru pizzu, već razdvojiti istinske majstore od pukih imitatora. Nismo, doduše, stigli obići svaku pizzeriju, cilj nam je bio pronaći one koji nude nešto drukčije, koje poštuju namirnicu i koje razumiju da je savršeno tijesto temelj svega. Kriteriji su bili jasni - vrhunsko tijesto na prvom mjestu, kvalitetni sastojci, razumne cijene i pozitivan cjelokupni dojam. Ambijent je također bitan, ali pizze su fokus.
Stoga, donosimo vam listu preporuka - ovo su najbolje kvartovske pizze koje Zagreb trenutačno nudi.
PIZZA&PUB CORTES
Na samom izlazu iz grada, u Buzinu, unutar hotela Aristos, krije se pizzerija koja još uvijek nema reputaciju kakvu zaslužuje, što je velika nepravda. Dirigent kuhinje Berislav Fabijanić u Cortesu stvara vjerojatno najbolju napoletanu u Hrvatskoj, a zasigurno najbolji canotto stil pizze, o čemu možete čitati ovdje. Njegovo tijesto s 80% hidracije rezultira nevjerojatno mekanim i prozračnim rubom koji je lagan i čvrst. Uz vrhunsko tijesto, sastojci su visoke kvalitete, a posebnu pažnju obratite na domišljate umake. Cortes je bez sumnje najbolje čuvana tajna grada, mjesto za prave znalce.
PIZZA FACTORY
Smještena u Gračanima, Pizza Factory je oličenje filozofije "tko zna, zna". Ne dajte se zavarati opuštenom atmosferom prave kvartovske pizzerije gdje se gleda nogomet i pije dobro pivo, ovdje se jede jedna od najboljih pizza u gradu. Njihovo tijesto, rađeno od certificiranog Smorfia 0 brašna, zanimljiva je varijacija na napoletanu; rubovi nisu ekstremno visoki, ali su prozračni, a cijela pizza iznenađujuće lagana, o čemu smo pisali. Ono što ih izdvaja su autorske kombinacije pizza kakvih nema u gradu te vrlo posebni umaci, od zanimljive varijacije na temu pesta, odličnog umaka od hrena, do sočnog umaka na bazi ricotte. Uz to, peku i fantastične pizza sendviče koji su posebna priča za sebe.
PIZZERIA MEDENA
Pizzerija Medena, smještena kod Avenue Malla, od svog otvaranja prije nekoliko godina tiho i ustrajno raste u kvaliteti. U Medenoj se oslanjaju na provjerene talijanske sastojke, peku vrlo uvjerljivu napoletanu, a njihov bazni umak od rajčice je bogat i savršeno uravnotežen. Osim standardne ponude, uvijek imaju i zanimljive sezonske pizze. Posebno se rado sjećamo njihove pizze s vrganjima, koja je vjerojatno najbolja pizza s vrganjima koju smo probali, o čemu možete čitati ovdje. Glavni pizzaiolo proveo je dugo vremena u Napulju učeći zanat, a taj pečat autentičnosti vidi se posebno u kvaliteti tijesta. Uz šarmantan ambijent i dobru uslugu, Medena je siguran odabir.
PIZZA SHANGO
O Shangu smo pisali već mnogo puta, ali ne možemo dovoljno naglasiti koliko su važni za zagrebačku scenu. Njihovo tijesto spaja najbolje od oba svijeta – prozračnost napoletane i hrskavost romane, stvarajući laganu, a opet karakternu podlogu. Na to dodajte fantastične, često laktofermentirane sastojke, dobre umake i vrlo domišljate originalne kombinacije. Uz pizze, rade i ozbiljne panuozze. Odnedavno su ponudu obogatili i sjajnom selekcijom prirodnih vina, što pozdravljamo kao velik iskorak. Time se Shango, uz pizzeriju Goat!, svrstava među jedine pizzerije s pravom kartom prirodnih vina, a ističe se jedinstvenim i pohvalnim fokusom na vina koja potpisuju isključivo vinarke. Također, u Shangu smo probali većinu ponude i komotno možemo reći kako ne možete fulati ni s jednom pizzom. Uputite se na Sveti Duh, sjednite na terasu, kupite butelju vina i uživajte u krasnim pizzama.
PIZZERIA BUTLER
Skriven u blizini Autobusnog kolodvora, Butler je još jedan dragulj koji peče odličnu napoletanu canotto stila s debljim, ali izrazito prozračnim i mekanim rubom. Kombinacija vrhunskog tijesta, dobrih sastojaka i susretljive usluge čini Butler mjestom koje toplo preporučujemo. Njihova vanjska terasa je ugodno utočište od gradske vreve, a ponuda pića je sasvim solidna, o čemu možete čitati na ovoj poveznici. Ovo je primjer kvartovske pizzerije koja radi bez velike pompe, ali s puno znanja i strasti, isporučujući konstantno vrlo dobre pizze.
Naravno, zagrebačka scena je živa i postoje i drugi vrijedni spomena koje također preporučujemo istražiti, poput pizzerija Toccare na Vukomercu, Nu u Središću, Nautic kraj Tuđmanova Parka, Re na Laništu, Papavero u Mlinovima te Goat! na Knežiji. Oni također rade sjajan posao i doprinose kvaliteti zagrebačke ponude. Ipak, ako tražite apsolutni vrh kvartovske scene, pizzerije koje postavljaju standarde i od kojih drugi trebaju učiti, ova lista je sve što vam treba.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....