Conde Nast Traveler izbacio je svoju godišnju listu top destinacija, a među njima nalazi se i popis mjesta gdje će se u 2026. godini najbolje jesti. Na prvom mjestu našao se tako Boston, koji opisuju kao kreativno i uzbudljivo mjesto koje skriva puno potencijala i svi koji planiraju put u Ameriku, Bostonu bi svakako trebali posvetiti što više pažnje, barem kada je gastronomija u pitanju.
Na drugom mjesto našlo se nešto nama ipak malo bliže – Kreta. Iz Conde Nasta kažu kako se tamošnja gastronomija razvija u novom smjeru, pritom koristeći tradicionalne i lokalne namirnice, a posebnu pažnju skreću i na razvoj vinske scene. Naravno, spominju i odlično maslinovo ulje, a ako se u idućoj godini nađete na Kreti, savjetuju, nemojte propustiti isprobati dakos, jelo koje se radi od dvopeka od ječma koji se umače u vodu i maslinovo ulje pa mu se dodaje sir, rajčice, kapare... Zvuči top!
Idući na listi je Fess u Maroku, gdje je tradicija sve, duboko je ukorijenjena u gastronomiju, a veliki plus su i živopisne tržnice, ali i restorani visoke kuhinje koji su ovdje sve zanimljiviji i uzbudljiviji. Hong Kong se također našao na listi i potvrdio status globalne hit gastro metropole, gdje se može uživati u fantastičnoj hrani, ali i popiti piće u nekim novim, inovativnim koktel barovima.
Ako u idućoj godini planirate neko veliko, dalje putovanje, možda je Kolumbija dobar izbor, jer upravo tamo, kažu iz Conde Nasta, događa se gastronomski procvat kroz kreativne restorane i kuhinja je općenito dobro povezana s lokalnom zajednicom.
Minas Gerais u Brazilu, kažu iz Conde Nasta, slavi tradicionalnu kuhinju na najljepši način, posebice sirarstvo, a dogodio se i veliki razvoj vinskog turizma i restorana visoke kuhinje.
Oni koji razmišljaju o putovanju u Australiju, bit će zadovoljni činjenicom da se na listi nalazi i Parramatta, koja postaje multikulturalno gastronomsko središte s jakim imigrantskim utjecajima i poprima novi gastronomski identitet.
Nepal se također, dodaju iz Conde Nasta, profilira kao novo gastronomsko žarište s kreativnim barovima i kuhinjom koja lokalne sastojke stavlja u neke nove uloge. Također, u Nepalu, ako se nekako nađete tamo, nemojte propustiti uživati i u šalici čaja.
Prince Edward County u Kanadi privlači, pak, ljubitelje vina i hrane ponajviše opuštenim pristupom i fokusom na lokalno. Tamošnja gastronomija vrti se oko farmi, vinarija i zajedničkog djelovanja svih uključenih u gastronomsku scenu kako bi se postili još bolji rezultati.
Na kraju, ponovno nešto nama malo bliže i izvedivo (posebice ako uhvatite avionsku kartu po jeftinijoj cijeni), topla preporuka ide i Sevilli u Španjolskoj, gdje se odlazi na odlične tapase, ali i u istraživanje nekih novih restorana visoke kuhinje, kojih je danas sve više i sve su kvalitetniji, poručuju iz Conde Nasta. Cijeli popis s detaljnijim opisima i preporukama možete pogledati ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....