DOBRI SAVJETI

Kako napraviti dobre kiflice? Uz ove trikove ispast će vam bolje od bilo kojih kupovnih

 Lidija Lončarić/
Što sve dodati u tijesto, kako zamijesiti, čime puniti, a čime posipati slasne kiflice

Složit ćete se s nama, niti jedan kupovni kruh ne može se mjeriti s mirisom koji kuhinjom prolazi kada iz pećnice vadimo onaj domaći. I baš kao što ruke u tijesto volimo uroniti kako bismo nekoliko sati kasnije uživali u toplim kriškama kruha, toliko postupak obožavamo ponavljati i kada su u pitanju mekane, domaće kiflice. Iako put do savršenog recepta nije jednostavan, za početak, valja upamtiti nekoliko savjeta kako kiflice nikada više ne bi ispale suhe i tvrde.

image
Lidija Lončarić/

Zamijesite mekano tijesto

Za razliku od brojnih drugih tijesta, priprema onog za kiflice prilično je jednostavna. Želite li dobiti prozračnije, ali mekane kiflice, tijesto mijesite dugo, kako bi postalo što elastičnije i razvio se gluten. Za mekane kiflice, kombinaciji klasičnih sastojaka kao što su voda ili mlijeko, kvasac, šećer, brašno i sol, dodati možete i koje jaje te maslac ili ulje. Dodatak masnoća kiflice će učiniti mekšima pa se zato, primjerice, ulje dodaje u meke varaždinske klipiče. Važno je upamtiti i kako će masnoće kiflicama dati i bolji okus pa je tako uvijek bolje koristiti kvalitetan maslac, ulje i domaća jaja.

KIFLICE S MAKOM

image
Noirchocolate

Radite li tijesto za kiflice i želite postići neki drugačiji oblik, primjerice meka peciva, dobra ideja bit će i dodatak tangzhong nastavka. Nedavno smo ga i sami dodali u klasične cimet rolice i rezultat su bila još mekša, razlistana peciva. Najjednostavniji recept za tangzhong koji i sami koristimo jest onaj američkog chefa Joshue Weissmana koji ga radi tako da u lončiću pomiješa 14 g brašna, 25 ml filtrirane vode i 25 ml mlijeka. Sve zajedno potrebno je sjediniti, zagrijati pa dobivenu pastu ohladiti i umiješati u tijesto. U slučaju da vas zanima više, dobra ideja bit će i listanje kuharice "An Unapologetic Cookbook" spomenutog chefa, koja je inače jedan od bestsellera New York Timesa.

Oblikovanje i punjenje

Kiflice možete oblikovati na dva načina. Radite li kuglice koje se dodatno dižu, dobit ćete prozračnije, ali i veće i neurednije kiflice ili klipiće, dok će rezanje jednog kruga na trokute rezultirati urednijim kiflicama. Kuglice će biti praktičnije u slučaju da ih želite puniti dodacima kao što su sir, šunka ili kobasice, dok su trokutići jednostavnija varijanta za nadjeve poput džema ili čokoladnih namaza. Također, pri motanju trokutića, tijesto je dobro lagano nategnuti za krajeve kako biste dobili više namotaja i još ljepše pecivo.

KIFLICE SA SIROM I ŠUNKOM

Jedan od naših favorita i recept koji uvijek uspijeva jest onaj za lažne kroasane. Naime, jednom kada se tijesto diglo, možete ga podijeliti na nekoliko kuglica, pustiti da kratko odmori pa razvaljati. Na svaki krug zatim dodajte komadiće tanko rezanog hladnog maslaca i slažite tijesto jedno na drugo. Završite čistim komadom tijesta, sve zajedno razvaljajte, režite trokutiće, punite ih i pecite po želji.

Apsolutni favorit: RAZLISTANE KIFLICE

image
Lidija Lončarić/

Oblikovane kiflice prije pečenja važno je ostaviti da dodatno narastu. Prekrijte ih krpom ili folijom kako se ne bi osušile. Prije samog pečenja premažite ih jajem ili maslacem i pospite dodacima po želji.

Sezam, mak, kim ili - sve?

Sezam, mak i kim klasični su posipi koje koristimo najčešće, no dobra ideja bit će i sitno ribani parmezan, ali i mješavina bagel začina. Napraviti je možete tako da pomiješate sezam, mak, luk i češnjak u prahu sa soli, mješavinom pospite kiflice koje ste prethodno premazali razmućenim jajem i pecite. Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, kiflice dodatno možete premazati rastopljenim maslacem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:39