Ako se ove subote, 28. lipnja, nađete na Pelješcu, konkretno u Dračama, pripremite se za scenu koja bi mogla konkurirati i najšarmantnijim talijanskim filmovima. Riva će se pretvoriti u ogroman, šaren i mirisima pun stol, dug gotovo 50 metara, na kojem će se naći sve što Pelješac zna i voli kuhati.
Zove se Pelješka trpeza, a nije to samo običan gastro događaj. To je susret, mjesta, ljudi, hrane i dobrog društva. Dio je Festivala peljeških okusa, koji se posljednjih dana širi čitavim poluotokom, od Stona do Trpnja, a subotnja trpeza u Dračama njegov je vrhunac.
Što vas čeka?
Od klasika poput mušula na buzaru i crnog rižota, do domaćih favorita: gulaš od sipe, janjetina, tripice, tuna na žaru, suha riba, kozice, morski pas... Nije se štedjelo ni na slatkom, bit će i tradicionalnih peljeških kolača koje domaćice spremaju kao da dolaze najdraži gosti.
Jela ne dolaze iz ruku profesionalnih chefova s televizije, nego iz domaćih kuhinja, od OPG-a Antunović, Cateringa Pećina, ali i mještana koji znaju točno koliko češnjaka ide u buzaru, i zašto se gulaš kuha polako, na tihoj vatri.
Ništa bez vina i glazbe
Na ovakvom događaju, jasno, ne ide bez vina. I to kakvog, iz podruma Bezeka, Dežulovića, Anta Grgurevića, Ediva iz Janjine, Peljeških vrhova i PZ Putniković. Sve ono zbog čega je Pelješac poznat i izvan granica Hrvatske, u čaši, s pogledom na more.
Ono što Pelješku trpezu čini posebnom nije samo količina hrane (i vina), nego i ono zbog čega se to sve kuha. Naime, jela i piće se nude po simboličnim, promotivnim cijenama, a sav prihod ide u dobrotvorne svrhe - konkretno, Ligi za borbu protiv raka Korčula - Pelješac - Lastovo - Mljet i udruzi Djeca Pelješca.
Kako kaže Bianka Jasprica, direktorica Turističke zajednice općine Janjina: "Ovo nije samo eno-gastro manifestacija. Ovo je način da pokažemo da i okupljanje može biti čin solidarnosti. Prava vrijednost ovakvih događanja ipak se mjeri - srcem."
Uz sve to, naravno - glazba, druženje, veselje. Pelješani znaju kako spojiti lokalnu tradiciju s nečim što se pamti, a Pelješka trpeza već godinama privlači ne samo domaće, nego i sve više turista koji "slučajno" ostanu dan duže.
Ako tražite nešto za ovu subotu, večeru pod otvorenim nebom, uz najautentičnije okuse juga, vino koje je stvarano s ljubavlju i ljude koji ne glume gostoljubivost nego je žive - onda ste našli. Drače, subota, 28. lipnja, od 20:30. Ponesite samo apetit. Ostalo je već spremno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....