OVO ĆE SE SVIDJETI SVIMA

Keksi s kikirikijem i s pistacijama, granola, posebna sol... Izradili smo najbolju kutiju s jestivim poklonima do sad, ovdje su detaljne upute

Jestivi pokloni su uvijek veliki plus, pogotovo ako znate što radite. Ako i ne znate, ne brinite se, ovdje je sve što vam treba!

Posljednjih nekoliko godina, uz klasične poklone, dragim prijateljima i obitelji poklanjam i slatke kutije. Do sada su uvijek bile ispunjene samo keksićima, malo neobičnijima, koje možda neće raditi sami kod kuće, a meni su toliko ukusni da želim da ih isprobaju baš svi. Ove godine odlučila sam otići i korak dalje pa sam napravila pravu malu bogatu kutiju za gurmane.

U nju sam stavila dvije vrste keksića, jer nešto hrskavo i slatko ipak mora biti tu, dodala sam i punjene datulje, jer njih svi vole, a onda sam ubacila i nekoliko nedavnih favorita za koje želim da se zna, jer toliko su dobri. Tu je tako klasična granola, ali s dodatkom miso paste, koja joj daje još dublji i zanimljiviji okus, s dodatkom tahinija i hrskavih badema, ali i slana granola, koju sam prvi put, ako se ne varam, probala u zagrebačkom Broomu 44 prošle godine i toliko mi se svidjela ideja da sam je sljedećeg dana odmah napravila kod kuće. Odličan je hrskavi dodatak cijelom nizu jela, od jaja za doručak do zdjela s piletinom ili lososom i rižom, a dobar je trik i vrećicu sa slanom granolom držati u ladici na poslu pa je, u trenucima velike gladi i krize, samo ubaciti u čašicu jogurta. Brzinska, jednostavna užina na poslu - bez previše posla.

image
Lidija Lončarić/

U mojoj kutiji našli su se i mramorni mini-kolači s kavom i pistacijama, recept za koje sam podijelila nedavno i od tada mi se javljaju prijatelji s upitima kada ću ga raditi ponovo pa da svrate na šalicu kave ili čaja. Dakle, mramorni u nekom obliku bio je obavezan sastojak kutije.

Uz sve to, u kutiju sam ubacila i jedan dodatak koji me, kada sam ga otkrila, zahvaljujući autorici kuharica Thaliji Ho, totalno raspametio i koristim ga toliko često da mi zalihe nestaju nevjerojatnom brzinom - sol s vanilijom. Točnije, u pitanju je cvijet soli u koji se ubacuje mahuna vanilije i pušta barem jedan dan da otpusti svoje arome. Sol se može koristiti na nebrojeno mnogo načina, odlična je na keksima i kolačima s čokoladom, ali dodati je možete i na komad mesa ili ribe. Totalni "game changer"!

I to je to, kutija je puna, a oni koji će je dobiti mogli bi biti pomalo iznenađeni. Pozitivno, nadam se. U njoj se nalazi za svakog ponešto, niti jedna komponenta nije previše komplicirana za pripremu, ali sadrži mali zaokret koji je čini još zanimljivijom. Svoje prijatelje sada zamišljam kako polako isprobavaju jedan po jedan slatkiš i razmišljaju o okusima. To je ono što želim postići, a nadam se da sam ovom idejom inspirirala i vas da napravite svoju slatku kutiju i razveselite svoje najdraže.

image
Lidija Lončarić/

PRHKI KEKSI S PISTACIJOM

Trebat će vam:
170 g bijelog glatkog brašna
80 g šećera u prahu
110 g maslaca
100 g maslaca od pistacije
1 žumanjak
ekstrakt vanilije (ili, još bolje, mahuna vanilije)
1 žličica soli
oko 100 g sjeckanih pistacija
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol. Dodajte hladan, na kockice nasjeckani maslac, zatim maslac od pistacije, žumanjak i vaniliju. Umijesite tijesto, napravite valjak, umotajte u foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje tijekom noći. Izvadite iz hladnjaka, a zatim valjak režite na kolutiće debljine oko pola centimetra. Složite na papir za pečenje, po želji posipajte sjeckanim pistacijama i pecite 5-8 minuta na 180 stupnjeva ili dok rubovi keksića ne porumene. Pustite da se ohlade. Ostavite ih takve kakvi jesu ili ih ukrasite otopljenom bijelom čokoladom i pospite sjeckanim pistacijama, ružinim laticama, sušenim ili liofiliziranim jagodama, malinama ili drugim voćem po želji.

image
Lidija Lončarić/

KEKSI S KIKIRIKIJEM I ČOKOLADOM

(inspirirani keksima s lješnjacima Ide Vestić)

Trebat će vam:
120 g maslaca
2 jaja
100 g maslaca od kikirikija
90 g bijelog šećera
90 g smeđeg šećera
ekstrakt vanilije
200 g bijelog brašna
1 žličica praška za pecivo
150 g čokolade
kikiriki
sol
cvijet soli
Priprema:
U zdjelu stavite oba maslaca i šećere. Dobro istucite, dodajte vaniliju, sol i jaja pa ponovno sve sjedinite. Dodajte brašno i prašak za pecivo i povežite sastojke. Ubacite slani kikiriki i čokoladu, ali dio čokolade sačuvajte i za poslije. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje sat vremena, a najbolje preko noći. Alatom za sladoled ili žlicom oblikujte kuglice, stavljajte ih na papir za pečenje i na vrh zabodite ostatke čokolade. Pecite na 180 stupnjeva 10-15 minuta ili dok ne poprime boju.

image
Lidija Lončarić/

SOL S VANILIJOM

Trebat će vam:
cvijet soli
mahuna vanilije
Priprema:
U veću teglicu stavite cvijet soli. Mahunu vanilije otvorite, sve izvadite iz nje, ubacite u sol, a zatim samu mahunu narežite na komadiće i također je ubacite u staklenku. Sve dobro protresite, zatvorite i držite tako dok sve ne potrošite. Uvijek možete dodavati još cvijeta soli i vanilije i tako održavati mješavinu.

image
Lidija Lončarić/

DATULJE U ČOKOLADI S LJEŠNJACIMA

Trebat će vam:
10 mesnatih datulja
2 žlice maslaca od lješnjaka
10 pečenih lješnjaka
100 g tamne čokolade
2 žlice maslinova ulja
cvijet soli
Priprema:
Datulje otvorite i maknite koštice. U sredinu stavite žličicu maslaca od lješnjaka (ili drugog, po želji), dodajte jedan pečeni lješnjak, zatvorite ih i stavite na kratko u hladnjak. Za to vrijeme otopite čokoladu s maslinovim uljem na pari. Ohlađene datulje umačite u čokoladu i vratite u hladnjak. Nakon pet minuta, kada se čokolada malo stisnula, pospite ih cvijetom soli. Vratite u hladnjak i držite tamo do posluživanja.

image
Lidija Lončarić/

MRAMORNI KOLAČ S PISTACIJAMA

Trebat će vam:
2 jaja
120 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
80 ml tople vode
120 ml neutralnog ulja
170 g glatkog brašna
pola paketića praška za pecivo
2 žlice kakaa u prahu
3 žlice tople vode (za bijeli dio)
5 žlica skuhane kave (za tamni dio)
prstohvat soli
2,5 šaka slanih pistacija
Za preljev:
100 g čokolade
3-4 žlice skuhane kave
još pistacija
cvijet soli
Priprema:
U zdjeli dobro promiješajte jaja, šećer i vaniliju. Dodajte 80 ml tople vode i ulje pa još jednom sve dobro sjedinite. Ubacite i prstohvat soli. Nakon toga, dodajte brašno i prašak za pecivo, lagano pomiješajte i smjesu podijelite u dvije posude. U posudu s bijelim dijelom, dodajte još tri žlice tople vode i dvije šake pistacija. U drugu smjesu dodajte kakao u prahu i pet žlica skuhane tople kave. Kalup za muffine ili mini tortice (ili mini kuglofe) premažite maslacem pa ulijevajte malo jedne, malo druge smjese, dok ne potrošite sve. Pecite na 180 stupnjeva 10-15 minuta, čačkalicom provjerite je li gotovo i ohladite prije posluživanja. Kolačiće na kraju prelijte otopljenom čokoladom kojoj ste dodali malo kuhane kave i šaku sjeckanih pistacija pa još pospite pistacijama i cvijetom soli.

image
Lidija Lončarić/

SLANA GRANOLA

Trebat će vam:
50 g kokosove masti
20 g maslinova ulja
5 g javorovog sirupa
35 g maslaca od lješnjaka
1 žlica miso paste
1 žlica soja sosa
200 g zobenih pahuljica
3 šake suncokretovih sjemenki
1 šaka sezama
2 šake bučinih sjemenki
100 g lješnjaka
2 žličice dimljene mljevene paprike
malo papra i soli
1-2 žličice za‘atar začina
1 bjelanjak po želji
Priprema:
U posudi pomiješajte kokosovu mast, maslinovo ulje, javorov sirup, pastu od lješnjaka, miso i soja sos pa stavite na vatru i zagrijavajte dok se svi sastojci ne povežu. U zdjelu stavite zobene pahuljice, sjemenke i lješnjake, začinite dimljenom paprikom, paprom i za‘atarom pa pomiješajte s mokrim sastojcima. Ubaciti možete i jedan bjelanjak koji ste lagano istukli, ako želite da granola ima veće komade. Sve dobro sjedinite i prebacite na papir za pečenje kojim ste obložili posudu za pečenje. Pecite na 160 stupnjeva 30-40 minuta, dok ne postane hrskavo i poprimi lijep, orašast miris. Povremeno žlicom razdvojite smjesu kako bi se svi dijelovi ravnomjerno ispekli.

image
Lidija Lončarić/

SLATKA GRANOLA

Trebat će vam:
120 g kokosove masti
60 g tahinija
50 g javorovog sirupa
20 g miso paste
vanilija, cimet
400 g zobenih pahuljica
100 g badema
100 g bučinih sjemenki
drugi dodaci po želji (još sjemenki i orašastih plodova, komadići čokolade, liofilizirano voće...)
sol
1 bjelanjak po želji
Priprema:
U posudu stavite kokosovu mast, tahini, javorov sirup, miso pastu, vaniliju i cimet. Zagrijavajte dok se svi sastojci ne povežu. U veću zdjelu stavite zobene pahuljice, bademe, bučine sjemenke i sve drugo što želite. Prelijte tekućom mješavinom, dodajte prstohvat ili dva soli i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci povezali. Ubaciti možete i jedan bjelanjak koji ste lagano istukli, ako želite da granola ima veće komade. Rasporedite po papiru za pečenje kojim ste obložili posudu za pečenje i pecite na 160 stupnjeva 30-40 minuta. Povremeno žlicom razdvojite smjesu kako bi se svi dijelovi ravnomjerno ispekli. Ako želite, na kraju, kada se granola ohladi, dodati možete komadiće čokolade, liofilizirano voće i slično.

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 11:11