Ljeto je za mnoge sinonim za putovanja, opuštanje i istraživanje novih okusa. Dok Hrvatska nudi bogatstvo domaćih delicija i mediteranskih mirisa, sve više putnika odlučuje provesti svoj godišnji odmor i u drugim zemljama koje dijele sličnu klimu i donose jedinstvene gastronomske priče - poput Grčke, Italije, Španjolske ili Crne Gore. Iako se čini da se mediteranska kuhinja svodi na maslinovo ulje, rajčice, sireve i morske plodove, svaka od ovih zemalja ima autentične recepte i okuse koji pričaju priču o njezinoj kulturi, povijesti i načinu života.
I upravo zato, ako ovoga ljeta putujete izvan Hrvatske, važno je ne zadržavati se samo na poznatim turističkim atrakcijama, već dati priliku i lokalnoj kuhinji, jer često se najljepša sjećanja s putovanja vežu uz tanjur. Bilo da ste na grčkom otoku gdje se gyros jede s nogu, na talijanskoj obali gdje je svaka porcija tjestenine mala umjetnost, u španjolskim tapas barovima gdje se večera pretvara u cjelovečernji ritual, ili u Crnoj Gori gdje miris svježe ribe i pršuta budi uspomene na djetinjstvo, gastronomija je ključ za dublje razumijevanje mjesta koje posjećujete.
Grčka
Grčka jela imaju moć da vas potpuno zaustave i natjeraju da cijenite trenutak, uostalom baš kao i u ostatku mediterana tamo se jede se bi se uživalo, slavilo, dijelilo. Ako ove godine ljetujete na nekom od grčkih otoka ili na kopnu, ovo su jela koja jednostavno morate probati kako biste doživjeli autentičan okus grčke svakodnevice.
GYROS
Grčki streetfood koji se priprema kombinacijom mesa pečenog na štapu i toplog pita kruha jedno je od onih jela kojima je zbilja teško odoljeti, posebice kada mu se doda dobar tzatziki umak i povrće.
PASTITSIO
U Grčkoj, svaki kraj i gotovo svaka obitelj ima svoju verziju ovog recepta. I dok neki dodaju cimet i klinčić, drugi naginju jednostavnijem začinjavanju, dopuštajući okusima da se prirodno nadopunjuju.
MUSAKA
Grčka musaka jedno je od najpoznatijih jela grčke kuhinje i pravi klasik mediteranske trpeze. Riječ je o slojevitom složencu od pečenih patlidžana i začinjenog mljevenog mesa, zapečenog do savršene zlatne korice.
RECEPT ZA MUSAKU KOJA RUŠI SVE REKORDE
Italija
Talijanska jela imaju moć da vas vrate u djetinjstvo, iako možda nikada niste odrastali tamo; toliko su iskrena, utješna i prepuna karaktera. Kao i u ostatku Mediterana, ovdje se jede polako, s užitkom, u društvu i bez žurbe, jer svaki obrok je prilika za slavlje, razgovor i povezanost. Ako ovog ljeta putujete kroz talijanske regije, od sunčanog juga do sjevera prepunog tradicije, ova jela morate probati kako biste osjetili pravi okus talijanske svakodnevice, jednostavne, ali nezaboravne. Naravno, osim pizze, paste, focaccije...
PARMIGIANA
Vjeruje se kako se parmigiana kao jelo prvi puta spominje na Siciliji još u 16. stoljeću te da se kasnije proširila i na ostatak zemlje pa tako danas svaka talijanska regija ima svoju posebnu recepturu.
OSSO BUCO ALLA MILANESE
Osso buco alla Milanese klasično je jelo iz sjeverne Italije, točnije iz regije Lombardija, koje utjelovljuje bogatstvo i dubinu milanske kuhinje. Riječ je o sporo pirjanom junećem ili telećem koljenu s kosti, gdje se meso kuha dok ne postane toliko mekano da se odvaja vilicom, a srž iz kosti (osso buco znači "kost s rupom") daje jelu dodatnu punoću okusa.
PANNA COTTA
Panna cotta je jedan od najelegantnijih i najjednostavnijih deserata talijanske kuhinje - nježna, svilenkasta krema od vrhnja koja se doslovno topi u ustima. Ime joj znači "kuhano vrhnje", a upravo u toj jednostavnosti leži njezina čar.
PANACOTTA OD JOGURTA S BOBIČASTIM VOĆEM
Španjolska
Španjolska kuhinja ima onu živu, spontanu energiju koja odmah uvuče pod kožu - jela su razigrana, prepuna boja, okusa i ritma života koji se ne da požurivati. Hrana se ovdje ne doživljava kao formalni čin, već kao produžetak ulične vreve, obiteljskih okupljanja i kasnovečernjih razgovora uz čašu vina ili sangrije. Kao i u ostatku Mediterana, jede se da bi se uživalo, često u malim zalogajima, koji se dijele i prepričavaju, baš kao i priče za stolom.
PAELLA
Paella valenciana je španjolsko nacionalno blago i vjerojatno najpoznatije jelo ove države.
GAZPACHO
Podrijetlom iz Andaluzije, regije poznate po vrućinama, gazpacho je nastao kao jelo siromašnih, jednostavan spoj rajčica, krastavaca, paprike, luka, maslinovog ulja, octa i kruha. Danas je ta juha postala simbol španjolskog ljeta i nezaobilazan dio jelovnika.
LECHE FRITA
Leche frita (doslovno ‘prženo mlijeko‘) tradicionalni je desert iz sjevernih krajeva Španjolske, koji postaje posebno popularan tijekom karnevalske sezone, uključujući karneval u Santa Cruz de Tenerife. Ovi slasni zalogaji pripremaju se od tijesta na bazi brašna i mlijeka kuhanog sa šećerom, cimetom i limunovom koricom, a zatim se pohaju i posipaju šećerom.
RECEPT ZA LECHE FRITA I OSTALE SLATKE DELICIJE DILJEM SVIJETA
Crna gora
Crnogorska kuhinja odiše jednostavnošću, snagom i autentičnošću, baš poput krajolika u kojem je nastala. Na raskrižju mora i planina, ovdje se spajaju okusi Mediterana s bogatom tradicijom kontinentalne kuhinje. Jede se domaće, sezonski i izdašno, a svaki obrok često započinje uz rakiju i završava uz dugu priču.
KAČAMKA
Ovo je crnogorsko jelo, dobro poznato u zemljama regije, pripremljeno je od kukuruznog brašna, krumpira i sira. Često se poslužuje kao prilog, a može se pronaći u restoranima diljem zemlje.
JANJETINA ISPOD SAČA
Popularno jelo za posebne prigode i proslave u Crnoj Gori, koje se često priprema na otvorenom. Sporo pečenje i poseban način pripreme daju janjetini prepoznatljiv okus i nježnu teksturu koja će oduševiti svakog ljubitelja mesa.
NJEGUŠKI PRŠUT
Pršut se proizvodi u domaćinstvima diljem Crne Gore, a najpoznatiji dolazi iz sela Njeguši. Suši se uz dodatak soli i začina, a dimi drvom bukve. Često se poslužuje kao predjelo, uz masline i sir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....