Pidoća, iako jednostavna namirnica, u šibenskom akvatoriju dostiže iznimnu kvalitetu zahvaljujući specifičnom utjecaju rijeke Krke. Spoj slatke i morske vode potiče rast i razvoj školjki bogatog, mesnatog tijela i punog okusa. Takve karakteristike čine je prepoznatljivim lokalnim proizvodom.
Uz pidoće se tradicionalno poslužuje debit, autohtona bijela sorta vina karakteristična za šibensko vinogorje. Riječ je o svježem, pitkom vinu umjerenog alkohola i diskretnih aroma koje se izvrsno slaže s jelima od školjaka i bijele ribe. Debit se ne vezuje isključivo uz svečane prigode, već ga se sve više ističe kao idealno vino za svakodnevnu konzumaciju i lagana, neformalna druženja. U sklopu manifestacije, naglasak će biti upravo na spoju pidoće i debita, spoju koji se temelji na lokalnom identitetu i dugogodišnjoj kulinarskoj praksi.
Devet ugostitelja i proizvođača školjaka predstavit će niz jela pripremljenih od pidoća, od klasičnih recepata do suvremenih kulinarskih interpretacija. Uz buzaru i rižoto, posjetitelji će imati priliku kušati i manje uobičajene kombinacije poput gregade sa slanutkom, pašticade od pidoća, pohanih školjki i orza s pidoćama.
Svoja jela pripremat će: Lipo Gourmet by chef Dino Bebić, Pa‘kai by Krešimir Glavina, konoba Luce & Brigita, Bistro Visiani by chef Grgo Bačelić, restoran Jadran, Cipacluki, Bistro Špajza, Ško Vina te uzgajalište školjaka Ćoran.
Manifestaciju će pratiti i prezentacija vina iz deset vinarija šibenskog kraja, koji posljednjih godina sve snažnije afirmira svoj položaj na hrvatskoj vinskoj sceni. Posjetitelji će moći kušati vina iz sljedećih podruma: Testament, Baraka, Vinoplod Šibenik, Birin, Ante Sladić Vino, Vinarija Sladić, Lasin, Ško Vina, Rak i Prgin, s posebnim naglaskom na različite interpretacije sorte debit.
Ova manifestacija predstavlja primjer kvalitetnog povezivanja lokalnih proizvođača hrane i vina te promicanje gastronomskog identiteta Šibenika i njegove okolice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....