Sensa, Festival sira - nazvan po istoimenom višestoljetnom običaju koji se održava na Spasovo, donosi bogat četverodnevni program, za posljednji, produženi vikend u svibnju, posvećen ovčarstvu koje stoljećima oblikuje krajolik i život Dubašnice, mjesta na otoku Krku. Sensa, odnosno "teć za sir", jedan je od arhaičnijih običaja Krka koji se u kontinuitetu i s ponosom prenosi do danas, izražavajući poštovanje prema vlastitom pastirskom naslijeđu i stvarajući neraskidivu vezu između prirodnih ciklusa, lokalne zajednice i njezine povijesti.
Upravo je običaj trke za sir inspiracija i motivacija za pokretanje Festivala sira s krčkom ovcom kao središnjim simbolom festivala, ne samo zbog ovčarstva koje je stoljećima prehranjivalo Dubašljane, već i zbog šire gastronomske i kulturne vrijednosti koji krčka ovca utjelovljuje. Njena otpornost, prilagodljivost i autentičnost, čine je savršenim ambasadorom sveukupne lokalne kuhinje koja uz sir i mesne delicije, uključuje i vino, maslinovo ulje, ribu, tjestenine i tradicijske slastice.
Festival započinje u srijedu, 28. svibnja, predstavljanjem partnerskih regija projekta "SReST" - Interreg Dunavska Regija, u sklopu kojega se festival organizira, a čiji je osnovni cilj upravo promocija slow food turizma u dunavskoj regiji. Dan se nastavlja panel raspravom Od mekotine do pijata: perspektive stočarstva i vezane gastronomije na otoku Krku. Ako vas je barem malo zaintrigiralo što stoji iz pojma mekotina, pridružite se raspravi u Interpretacijskom centru DUBoak i doprinesite očuvanju ovčarstva na Krku.
Četvrtak, 29. svibnja, tradicionalno je posvećen proslavi blagdana Spasovo i običaja Sense koja započinje svečanom misom u župnoj crkvi Sv. Apolinara u Bogovićima uz blagoslov sira i vina, a kulminira utrkom mladića za sir ispred crkve. Dobro raspoloženje nastavit će se uz večernju Feštu od sira na trgu Ivana Klobučarića - uz gastro ponudu lokalnih ugostitelja koji su se priključili Festivalu i s ljubavlju osmislili jela od janjetine i sira inspirirana krčkom ovcom i lokalnom tradicijom pod koordinacijom renomiranog krčkog chefa Marina Pleša. Glazbenu podlogu osigurat će duo Mih & Me i grupa Vruja, koji spajaju tradicionalnu glazbu Istre i moderni izričaj.
Recepte Marina Plešea i priču s lanjskog izdanja Dubašljanske gaštronomije, pogledajte ovdje.
Petak i subota, 30. i 31. svibnja, donose niz radionica i demonstracija. Od filcanja vune i izrade presnaca - tradicijske slastice od mladog ovčjeg sira, do interpretacijskog vođenja kroz kulturnu baštinu Dubašnice i upoznavanja s krčkom ovcom u parku iz DUBoaka. Petak završava plesom uz melodije klape Intriga, a dobru zabavu očekujte i u subotu uz Kantriderse i Belfast Food.
Kako bi posjetitelji bolje upoznali autentične okuse Krka i različite proizvode od ovčje vune, ali i ljude koji iz njih stoje, tijekom trajanja festivala, od četvrtka do subote, u vremenu od 10 do 20 sati, organizira se i sajam domaćih proizvoda na Trgu Ivana Klobučarića u Malinskoj.
Iako se u ovakvom obliku organizira po prvi put, Festival ima "stoljetne korijene". Cilj organizatora je ukazati na izazove s kojima se uzgajivači ovaca trenutačno susreću te pridonijeti očuvanju krčke ovce - iznimno ugrožene autohtone pasmine - kao i njezinih povezanih gastronomskih i kulturnih vrijednosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....