U potrazi za odličnim mjestima s azijskom kuhinom, posjetili smo Chopstix, modernu destinaciju za ljubitelje pan-azijske kuhinje, smještenu u Novom Zagrebu na adresi Ulica Julija Knifera 7 u Središću. Iza koncepta stoje Snježana Horvath, koja je od samih početaka sudjelovala u razvoju ideje i cjelokupnog identiteta Chopstixa i Vinko Marinković Vice, chef s dugogodišnjim iskustvom u različitim međunarodnim kuhinjama. Vice je u restoran donio znanje i tehniku stečenu širom svijeta, a oni koji ga znaju, kažu nam kako se radi o zaista zanimljivom čovjeku koji je u ovaj restoran pretočio kako svoje vještine tako i vedar duh. Rezultat je zaista ugodan, moderan prostor gdje se pažljivo birani sastojci susreću s preciznim tehnikama kuhanja u što smo se imali priliku i sami uvjeriti.
Restoran je otvoren 2022. godine, a koncept se kroz vrijeme nadopunjavao, prošle je godine tako uveden japansko-talijanski spoj. Ipak, srž ostaje jasna: pan-azijska kuhinja, s ponudom koja se proteže od ramen i sushija do steakova.
Chopstix se posebno ističe po sushiju i ramenu. Poseban detalj u ponudi Chopstixa su sushi brodovi, elegantni, ručno izrađeni od bambusa. Svaki brod zadržava tradicionalan način serviranja sushija i donosi dašak autentičnosti na stol. Voditeljica Snježana Horvath nam kaže kako ih gosti obožavaju i često s nestrpljenjem čekaju trenutak kada sushi brod stigne, fotografiraju ga i uživaju u samom ritualu serviranja.
Zanimljivo je kako se među velikim izborom sushija tu nalazi i Sashimi roll, jedinstvena rolica bez riže za koju nam kažu kako se može u Zagrebu probati isključivo na ovoj lokaciji. Probali smo ju i sami i možemo reći da nas je sushi rolica bez riže osvojila. Svaki zalogaj je svjež i lagan te nam riža, moramo priznati, ovdje uopće ne nedostaje. Upravo suprotno, ova rolica idealan izbor za one koji žele nešto drugačije ili jednostavno nisu ljubitelji ugljikohidrata.
Iako smo već bili na izmaku snaga jer je sushi bio više nego zasitan, kazali su nam da ramen koji pripremaju na bazi pažljivo kuhanog svinjskog temeljca, iza kojega stoji chef s iskustvom stečenim u renomiranim ramen barovima već čeka. „Kvaliteta ovog ramena toliko je prepoznata da neki gosti dolaze čak i iz Slovenije zbog tog jela“, kazali su nam dok su donosili zdjelicu krepke japanske juhe s rezancima, mesom i raznovrsnim dodacima. Svaki zalogaj opravdao je sve rečeno, a sigurni smo da ćete i vi naći između tri vrste vaš omiljeni. Posebno zato što spremaju i vegetarijanski ramen na bazi povrtnog temeljca. Ramen je bio stvarno odličan, pun okusa, konkretan i odlično izbalansiran.
Zanimljivo je kako u svojoj širokoj ponudi imaju i Itameshi kuhinju, o kojoj smo ranije pisali. Radi se o jedinstvenoj kombinaciji omiljenih svjetskih kuhinja - japanske i talijanske, koju mnogi opisuju i kao apsolutni comfort food za sve poklonike tjestenine. Fuzija japansko-talijanske kuhinje, koja je nastala još 1920-ih u Japanu, najveću je popularnost stekla 90-ih godina 20. stoljeća, no ni moderni gastro trendovi proteklih desetljeća nisu uspjeli umanjiti njezinu popularnost, premda je kod nas novost. Njezin naziv dolazi od japanskih riječi za Italiju i obrok - ITARIA i MESHI.
U ponudi su tako sad i jela kao što su wafu pasta, kimchi carbonara, Napolitan pasta, miso pasta s piletinom, shrimp balls, spicy crunchy tuna, losos s japanskom salatom od krumpira te matcha tiramisu.
Restoran je pet-friendly i u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, nema stepenica ni prepreka, a ulaz, interijer i sanitarni čvorovi osmišljeni su tako da budu lako dostupni svima. Atmosfera u Chopstixu je obiteljska, veliki broj gostiju dolazi još od samog otvaranja, proslavljaju se rođendani i obiteljski događaji, a posjetitelji su svih generacija, od djece do starijih osoba.
Tim Chopstixa svakodnevno je prisutan u restoranu, poznaje svoje goste i njihove navike, što dodatno jača toplu, domaću atmosferu i osjećaj dobrodošlice, čemu smo i sami svjedočili prilikom našeg dolaska.
A da se ne radi samo o mjestu gdje nabrzinu nešto pojedemo dodatno naglašava činjenica da petkom imaju glazba uživo. Od 19:30 do 22:30 talentirani glazbenici pjevaju i sviraju za goste, stvarajući idealnu priliku za opuštanje s dragim ljudima. Uz čašu vina ili koktel i pažljivo pripremljenu azijsku hranu, večer u Chopstixu postaje iskustvo koje spaja dobar ukus, dobru glazbu i ugodnu atmosferu. A jela koja smo probali, bez grižnje savjesti možemo reći, to i potvrđuju. Dobra je vijest da rade i catering po narudžbi, ako njihove delicije želite ponuditi svojim gostima na nekoj drugoj lokaciji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....