Grad Novalja, koji mnogi ljudi povezuju s uspješnom turističkom sezonom zahvaljujući plaži Zrće i raznim festivalima, nudi mnogo više od toga. Okolica je prepuna lijepih plaža, grad ima bogatu povijest i autohtonu kuhinju. Uz to Novalja je nedavno doživjela urbanističku transformaciju koja je povezala dva gradska šetališta uz more. Iako je u srcu ljeta prepuna turista, mnogi smatraju da je najljepša u proljeće, kada se otvaraju najbolji restorani, a gužve i vrućine su još uvijek podnošljive. Grad ima raznoliku ugostiteljsku ponudu, a u nastavku donosimo nekoliko pouzdanih lokacija otvorenih u predsezoni, gdje možete pronaći dobru hranu, piće i deserte.
GDJE NA VEČERU?
Starac i More
Riblji restoran Starac i More zasigurno je najbolji riblji restoran na otoku. Cijene su visoke, ali to opravdavaju svježom prvoklasnom ribom i općenito odličnom uslugom i ponudom. Pogotovo se volimo vraćati njihovoj poznatoj ribljoj juhi koja je izvrsna, okrepna i obilata. Starac i More obiteljski je restoran koji je dugo poslovao na prometnoj lokaciji u centru grada, no prije nekog vremena preselili su se u Ulicu kneza Branimira 1, uz novaljsku novoobnovljenu šetnicu. Uz odličnu, svježu ponudu morske kuhinje, posebno valja pohvaliti i njihovu vinsku kartu, koja uključuje velik broj hrvatskih, ali i inozemnih vina. Ona uključuje i mnoge prirodne i biodinamičke vinare poput Burje, Tomca, Mlečnika, Daria Prinčiča... U restoranu Starac i More ručak ili večeru ćete skuplje platiti, ali sigurno je da ćete recipročno dobiti i vrhunsku ponudu hrane te najbolju uslugu u gradu.
La Paloma
Novaljski obiteljski restoran La Paloma, smješten na glavnom trgu grada pokraj male crkve, prvi je restoran koji je radio pizzu na otoku Pagu, a dugi niz godina pekli su i daleko najbolju pizzu na otoku za koju se čekalo u redovima. Uz stvarno dobru pizzu, u La Palomi se mogla jesti domaća talijanska kuhinja s nekoliko komercijalnih opcija za turiste. Nedjeljom su pekli i novaljske brioše i kiflice, koji bi se gotovo uvijek rasprodali do podneva. Nekoć je i nana (baka) obitelji koja je prije vodila restoran pekla kiflice i brioše po kojima su bili poznati u gradu. Nažalost, promjenom vlasnika prije tri sezone poprilično su poskupjeli i promijenili način poslovanja, ali čini se da je i tome došao kraj. Ove godine opet je došlo do promjene vlasnika pa se u La Palomi opet peče super talijanska pizza. Kako su nam rekli, trenutačno, prije sezone, peku samo pizze, ali uskoro će opet imati talijansku kuhinju. Probali smo pizzu s mortadelom koja nam se jako svidjela te se nadamo da će, kada i kuhinja zaživi, La Paloma ponovno sjati starim sjajem.
Konoba Kormilo
Konoba Kormilo u samome centru grada (Zrinsko-Frankopanska 3) radi najbolji riblji fast food u gradu. Više od trideset godina konoba Kormilo posluje u okrilju iste obitelji i nudi razne oblike pržene ribe (uključujući fine svježe pržene srdele) i nekoliko opcija predjela. U Konobi Kormilo također možete pojesti i tradicionalnu novaljsku salatu od hobotnice, koju toplo preporučujemo. Fina hrana, spojena s rustikalno uređenom konobom i kućnim bijelim vinom, garantiraju fin, lagan riblji ručak ili večeru. Mi obično uzmemo Fritto Misto koje nas itekako najede. Uz solidan kućni gemišt, nema ljepšeg.
Pod Zvon
Restoran Pod Zvon, ispod novaljske glavne crkve (Ulica kralja Zvonimira 1a), posluje bolje nego ikad. Pod Zvon nudi prilično solidne pizze iz velike krušne peći, domaću tjesteninu i razno meso. Restoran, uz vanjsku terasu koja gleda na crkvu, proteže se na čak tri kata, koji su u već u predsezoni popunjeni. Uz dobru pizzu i tjesteninu, Pod Zvon ima i lijepu vinsku kartu hrvatskih vina koja su iznimno povoljna za restoransku ponudu. Primjerice, Boškinčev Reful je u restoranu svega 19 EUR, dok je Pošip Čara 21 EUR – povoljnije cijene butelja u restoranima rijetko smo gdje vidjeli. Zadnji put jeli smo novaljske makarune i domaće njoke koji su bili korektni, no pizza im je finija od pašte.
Restoran Boškinac, konoba, terasa i vinski podrum
Smješten svega parsto metara od Novalje (Škopaljska 220), vjerojatno svatko tko prati hrvatsku gastronomsku scenu čuo je za Boškinac – restoran, vinariju i hotel, okružen vinogradima i maslinicima. Boškinac je prepoznat kao pionir moderne otočne kuhinje i jedan od najvažnijih restorana u Hrvatskoj. Restoran nosi Michelinovu zvjezdicu, a kuhinju vodi Matija Bregeš, koji se nakon uspješne epizode u zagrebačkom Baltazaru vratio na Pag kako bi s vlasnikom Borisom Šuljićem nastavio razvijati Boškinac. Uz hotel i restoran, Boškinac slovi i za jednu od uspješnijih vinarija Hrvatske – čiju smo vertikalu velike crvene kupaže (2018 – 2009) nedavno imali priliku kušati pod vodstvom samog Borisa Šuljića u zagrebačkoj Esplanadi.
Ispod restorana, na vanjskoj terasi uz veliki roštilj, nalazi se i Konoba Boškinac koju svakako ne treba zanemariti - osmišljena je kao mjesto koje nudi autohtona mediteranska jela pripremana na vatri. Prošle godine u Konobi Boškinac nudili su dnevnu ponudu u tri slijeda po cijeni od svega 30 eura po osobi, a rekli su nam da isto planiraju i ove sezone. Uz konobu i restoran, hotel Boškinac ima i prekrasnu vanjsku terasu u vrtu na kojoj se mogu kušati dnevni kolači (od kojih preporučujemo njihov baskijski cheesecake i tart od jabuka), kao i ponuda vina na čaše i razna ostala pića. I vinski podrum gdje se vode degustacijske ture. Ako se nađete na otoku Pagu u blizini Novalje, svakako nemojte propustiti posjetiti Hotel Boškinac sa svim segmentima.
Restoran Žal
U uvali Caska, smještenoj nekoliko kilometara od grada, nalazi se jako dobar klasični riblji restoran Žal. U obiteljskom vlasništvu već nekoliko desetljeća, nude svakog dana svježu ribu sa žara, lignje, škampe i školjke, kao i fine juhe od morskih plodova. Sva riba koju smo jeli u Žalu lijepo je tradicionalno pripremljena i nije previše skupa. Osim ribljih jela u ponudi imaju i mesna jela, rižote i pizzu, iako bismo najviše preporučili ribu. Restoran Žal nalazi se pored lijepe plaže pa dok čekate hranu možete se i okupati.
GDJE NA PIĆE?
Novalja ima velik broj kafića i barova, od kojih neki posluju više desetljeća. Međutim, ponuda je u mnogim objektima prilično slična. Stoga nećete zapravo previše pogriješiti gdje god da sjednete na glavnome trgu u gradu, no ako želite nešto više postoje dva kafića s drukčijom ponudom i ambijentom.
Plasica – House of Rock and Blues
Kafić i bar Plasica u istoimenoj ulici dugi niz godina posluje kao jedini ‘rock and roll‘ bar u gradu. Uz dobru ponudu piva i žestokog alkohola, u Plasici često nastupaju i live bendovi. Isto tako znaju imati i akustične večeri, gdje se okuplja velik broj Novaljaca. Unutrašnjost bara ukrašena je raznim vinilima, gitarama i općenito blues elementima. U Plasici, osim dobre pive, svakako ćete čuti najbolju svirku u gradu. Izvan sezone Plasica je itekako najbolje mjesto za popiti dobru cugu uz super glazbu.
Caffe Bar Gaudino
Gaudino bar u Ulici Braće Radić 26 ima najširu ponudu piva u gradu, uključujući i nekoliko craftica poput Zmajske pivovare i Brloga. Također nude i nekoliko zanimljivih opcija za one koji preferiraju dobar gin, whiskey ili rum. Uz to, u neposrednoj blizini kafića, na ugodnoj vanjskoj terasi uz more, nalazi se i dječje igralište što je super za ljude s djecom.
Iako ostatak otoka Paga također nudi raznovrsnu gastronomsku ponudu, mnogi odlični riblji restorani još nisu otvoreni u predsezoni, a i vodič smo fokusirali uglavnom na sami grad Novalju. Bez obzira na to, svakako se uputite do Novalje i uživajte u mirnijem ritmu predsezone, zelenilu prirode i finoj hrani. Uslast!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....