OKUSI KRAJA

Zec, janjetina, broskva, žir, komorač: Dubašljanska gaštronomija i chef Marin Pleše ove godine donose bogatstvo drmuna u govoru i okusu

Manifestacija Dubašljanska gaštronomija: grišnomu fra Karlu u čast i ove godine donosi jedinstveno iskustvo koje spaja lokalni govor, kulturu, gastronomiju i krajolik

Inspirirana pseudotekstom akademika Branka Fučića „Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice“ iz 1996., manifestacija u organizaciji DUBoak interpretacijskog centra maritimne baštine pretočena je u događaj koji ističe bogatstvo dubašljanske tradicije u suvremenom kontekstu.

image
Borut BrozoviĆ (studio B)/

Ovogodišnja tema posvećena je plodovima drmuna, šumskim i poljoprivrednim resursima koji su stoljećima hranili lokalnu zajednicu. Zec, janjetina, broskva, žir, komorač i amul simboliziraju autentične okuse našeg kraja, koje danas reinterpretiramo kroz suvremena jela, poštujući sezonalnosti i načela održivosti.

image
Borut BrozoviĆ (studio B)/

Konceptualni okvir manifestacije oslanja se na projekt SReST - Socially Responsible Slow Food Tourism in the Danube Region, koji povezuje poljoprivredu, lokalnu proizvodnju i turizam te potiče društvenu odgovornost, očuvanje krajolika i identiteta. Načela slow food pokreta - ukusna, čista i pravedna hrana koju su utkali u svaku fazu događanja: od biranja namirnica uzgojenih bez štete za okoliš, preko pravedne naknade proizvođačima, do ponovnog otkrivanja tradicionalnih namirnica koje pridonose očuvanju bioraznolikosti i revitalizaciji autohtonih sorti i pasmina.

image
Duboak/

Poseban doprinos manifestaciji daje Marin Pleše, chef čije je kulinarsko umijeće, kao i restoran Vila Rova, prepoznato i uvršteno u Michelin vodič za Hrvatsku 2025. Njegova kreativna interpretacija plodova drmuna daje manifestaciji snažan gastronomski potpis koji povezuje lokalnu tradiciju s vrhunskom suvremenom kuhinjom. Upravo zahvaljujući ovakvim suradnjama, u kojima se isprepliću istraživanja kulturnih djelatnika, umijeće vrhunskih chefova, rad lokalnih proizvođača i podrška Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice Malinske - Dubašnice, manifestacija je postala dio inicijative Kvarner, Europska regija gastronomije 2026., čime se dodatno potvrđuje njezin značaj u predstavljanju i razumijevanju Kvarnera kao regije bogatstva različitosti.

image
Duboak/

Program manifestacije

Centralno događanje održat će se u subotu, 13. rujna, kada vas tijekom cijelog dana (10-22h) očekuje sajam lokalnih krčkih proizvoda, a od 18 sati i posebno gastro putovanje u drmun, obogaćeno zvučnom kulisom Fučićevog teksta u interpretaciji Iva Šabalje. Posjetite li toga dana Malinsku, na vašim će se pijatima među ostalim naći zečetina, gljive i žir, istinski predstavnici dubašljanskog drmuna.

GDJE: Trg Ivana Klobučarića (ispred DUBoaka)

KADA: Subota, 13.09.2025.

12:00 – 22:00 – Prigodni sajam lokalnih krčkih proizvoda

18:00 – Početak kulinarskog programa uz degustaciju jela i lokalnih vina/piva

18:00 – 22:00 – Glazbeni program

REZERVACIJE: [email protected], tel. +385 91 621 4304

CIJENA: 25 € po osobi

Cijena uključuje degustaciju 4 jela chefa Marina Plešea, čašu vina ili pive, knjižicu s opisom jela i drvenu čašu.

Želite li bolje upoznati drmun i sve što on znači za lokalnu zajednicu, DUBoak interpretacijski centar maritimne baštine je u sklopu projekta SReST pripremio raznovrstan i bogat popratni program:

• Predavanje „Brsečka broskva i valorizacija“

Četvrtak, 11. rujna u 16 sati, DUBoak interpretacijski centar, Malinska

Predavanje mag. arheol. Maria Zaccarie o valorizaciji i zaštiti brsečke broskve, jedne od najvrjednijih autohtonih povrtnica Kvarnera, u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč.

• Izložba fotografija „Bioraznolikost i agrobioraznolikost“

Četvrtak, 11. rujna u 19 sati, Kuća dubašljanske baštine, Bogovići

Otvorenje izložbe fotografija Hrvoja Kosira i polaznika radionice vizualnog pripovijedanja, koja slavi lokalnu prirodu, vrste i dijalekt.

• Predavanje „Žir – zaboravljeno blago: od šume do tanjura“

Petak, 12. rujna u 18 sati, DUBoak interpretacijski centar, Malinska

Prof. dr. sc. Jasmina Lukinac Čačić i prof. dr. sc. Marko Jukić govorit će o nutritivnim vrijednostima žira, njegovom pretvaranju u brašno te kulinarskom potencijalu, uz degustaciju proizvoda.

• Panel rasprava „Od drmuna do pijata“

Subota, 13. rujna u 12 sati, DUBoak interpretacijski centar, Malinska

Stručnjaci iz područja šumarstva, lovstva, veterine i gastronomije raspravljat će o bioraznolikosti drmuna, tradicijskom gospodarenju šumom i potencijalu divljači i šumskih plodova kao namirnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 10:43