Izvor videa: Youtube
Nije svatko talent za pripremu kolača i ponekad i praćenje recepta iz kuharice do zadnjeg slova može završiti neslavno. Ako ste ikada bili skeptični oko termina na koje ste naišli u kuharicama i niste uspjeli shvatiti što oni točno znače, uskačemo u pomoć!
Ovo je pet termina koje biste svakako trebali znati ako želite slastičarstvo imati u malom prstu!
Bain-marie
Zapravo se radi o toploj vodenoj kupki. Sastoji se od dvije posude, ona koja sadrži kipući vodu i ona koja je smještena na njoj i u kojoj se kuhaju različćite kreme ili služi za održavanje topline jela.
Karamelizacija
Zagrijavanje šećera dok ne dobije zlatno smeđu boju, odnosno dok se ne pretvori u karamel.
Creme chantilly
Ovo je zapravo samo francuski naziv za tučeno slatko vrhnje.
Lagano dodavanje bjelanjaka
Ovo nije nepoznat termin, ali je važno napomenuti što zapravo znači lagano umiješati bjelanjke. Bjelanjci se najčešće dodaju na kraju izrade biskvita ili kreme, a najbolje je ta napraviti tako da koristite kuharsku lopaticu i velikim kružnim pokretima polako ''presavijate'' bjelanjke u ostatak smjese. Ovo radite zato da biste izgubili što manje zraka iz smjese.
Meki, čvrsti i kruti vrhovi
Ovo se odnosi na konzistenciju bjelanjaka na vrhu metlice miksera. Ovisno o tome što recept zahtjeva, bjelanjke trebat istući čvrsto ili mekano. Ako ih istučete čvrsto bolje će držati svoj oblik.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....