AKTUALNO

40 savjeta kako uštedjeti u životnom prostoru

Donosimo detaljan vodič kako manjim i većim ulaganjima u kućanstvu znatno smanjiti troškove u stanu ili kući

Nakon blagdanskog blještavila, veselja i slavlja, obilja pa i pretjerivanja, siječanj obično dolazi kao svojevrsno otrježnjenje. Svi troškovi koje smo pomalo nepromišljeno, obuzeti prazničnom euforijom, učinili kako bismo se nagradili, počastili i dostojno proslavili, sada dolaze na naplatu pa stoga nešto veću pozornost posvećujemo kućnom budžetu. Zato smo za vas, u suradnji s kompanijom Schneider Electric, pripremili 40 savjeta kako uštedjeti u vlastitom domu, koje možete početi primjenjivati već danas.

Budući da gotovo 80 posto potrošnje energije u domaćinstvu otpada na grijanje i vodu, već i mali koraci i nešto više pažnje mogu učiniti razliku. Naravno, uz nešto veća ulaganja postići ćete dugoročno i značajnije uštede, ali njih treba pomno isplanirati.

Više informacija možete potražiti na web stranicu www.schneider-electric.hr.

1. Ako je vaš odabir centralno grijanje, pokušajte osigurati ujednačenu toplinu radijatora u svim prostorijama. Odzračite ih kako biste iz cijevi ispustili zrak i ne zaboravite da je sustav centralnog grijanja potrebno servisirati jednom godišnje.

2. Iako su zimska jutra uglavnom siva i tmurna, priroda nas ipak zna počastiti i pokojim sunčanim danom. Tada podignite rolete, razmaknite zavjese i omogućite suncu da učini svoje. Iako zubato, i zimsko sunce grije!

3. Noću, kada se temperatura spusti i do 10 stupnjeva, rolete i zavjese koristite kako biste toplinu zadržali u prostorijama - tako je gubitak topline moguće smanjiti za čak za 10 posto.

4. Ako ne boravite u svim prostorijama stana ili kuće, nemojte ih grijati, a njihova vrata zatvorite.

5. Ponekad je dovoljno samo promijeniti navike: odjenite se sukladno sezoni - zaista nije nužno usred zime po kući hodati u kratkim rukavima. Zavolite i tople čarape!

6. Obogatite svoj interijer toplim jastucima i dekicama - gledanje omiljenog filma učinit će toplijim i ugodnijim.

7. Mnoge starije zgrade imaju dotrajale i loše prozore zbog kojih se gubi i 50 posto topline doma. Ako se odlučite za ulaganje u nove prozore, pokušajte kupiti one koji su dvostruko ili trostruko ostakljeni, a između stakala imaju plin argon. Mnogi proizvođači ponudit će i premaz slojem metalnog oksida kojim se postiže reflektiranje topline natrag u prostoriju.

8. Često pomaže i “uradi sam” pristup: ako pozadinu radijatora obložite kuhinjskom aluminijskom folijom, oni će toplinu isijavati izravno u prostoriju. Pokušajte!

9. Uložite u pametnu tehnologiju i ugradite sobne termostate za upravljanje grijanjem. Možete ih vremenski programirati kako bi se isključili neposredno prije nego što odlazite na spavanje.

10. Ljetne i zimske zavjese nisu samo dekoraterski hir. Za zimske mjesece birajte zavjese od guste, teške tkanine koje dosežu do poda - i one postaju čuvari topline.

11. Ukrasite svoje podove tepisima - osim ljepšeg izgleda, postići ćete i jači osjećaj topline.

12. Birajte stan ili projektirajte kuću kojoj većina prozora dnevnih prostorija gleda na južnu stranu. Tako ćete iskoristiti sunčevu energiju za zagrijavanje i svjetlost.

13. Solarno grijanje također je dobra opcija uštede, naročito u toplijim krajevima Hrvatske s velikim brojem sunčanih dana.

14. Razmislite o alternativnim načinima grijanja. Geotermalna tehnologija, uz pomoć kompresora, iz prirodne topline zemlje u dubini, podzemnih voda ili vanjskoga zraka preuzima toplinu i za grijanje troši 2,5 do 4 puta manje struje nego električni radijatori ili peći.

15. Tijekom kuhanja ili tuširanja smanjite grijanje - toplina koju razvijete ovim aktivnostima podići će i cjelokupnu temperaturu životnog prostora.

16. Grijanje na pelete jedan je od štedljivih i sve popularnijih odabira. Riječ je o biogorivu koje se proizvodi od usitnjenog drveta, prešanog pod visokim pritiskom. Budući da je proizveden isključivo od drveta, bez ikakvih dodataka, pelet ne sadrži štetne tvari te je CO neutralan.

17. Prosječna četveročlana obitelj dnevno potroši više od 1000 litara vode. Stoga, prije svega, popravite slavine i vodokotliće i zaustavite nepotrebno istjecanje vode.

18. Za pranje posuđa ili rublja pokušajte što više koristiti ECO program, ali i vremenske sklopke (mehaničke ili one kojima se može programirati), koje je razvila kompanija Schneider Electric, kako biste svoju staru perilicu aktivirali tijekom niže tarife.Značajne uštede moguće je postići i pametnijim upravljanjem kućnom rasvjetom na koju u kućanstvima otpada prosječno 10 posto ukupnog troška električne energije.

19. Svakako je uputno što više koristiti dnevno svjetlo, a zidove u prostorijama oličiti u svijetle boje.

20. U prostorijama u kojima rjeđe boravite, poput hodnika ili toaleta, ugradite detektore pokreta, kako bi se rasvjeta prostora isključila kada više nije potrebna. Automatizacija omogućuje znatne energetske uštede, veću udobnost i pojačanu sigurnost.

21. Računalo uvijek isključite kada ga ne koristite, a ako ga ipak morate ostaviti uključenog, ugasite monitor koji troši više od 50 posto energije čitavog sustava.

22. Klasične žarulje zamijenite štednima.

23. Birajte tuširanje umjesto kupanja u kadi - potrošit ćete i do 60 posto manje vode. Na tržištu su dostupni i energetski učinkoviti tuševi sa štedljivim perlatorima uz koje je moguće postići uštedu do 50 posto vode.

24. Ponekad je dovoljno i tek dobro očistiti lustere i lampe, s obzirom na to da nečistoće na rasvjetnim tijelima mogu apsorbirati i do 50 posto svjetlosti. Okrenite se suvislijim rješenjima, poput regulatora jačine rasvjete, tzv. dimera, serije Unica, koji će vam omogućiti stvaranje prigodne jačine svjetlosti te time posebne atmosfere.

25. U prostorijama u kojima češće boravite, poput dnevnog boravka ili, pak, ureda, instalirajte Argus detektore prisutnosti. Rasvjetu ćete moći namjestiti u rasponu od 10 do 1000 luksa te je automatski smanjivati i u konačnici isključiti kada dnevno svjetlo postane dovoljno jako. Uštedjeti je moguće i samim odabirom kućanskih uređaja.

26. Ako imate priliku, između sedam energetskih razreda (od A do G) birajte one A razreda, s obzirom na to da takvi uređaji troše i do 40 posto manje energije od, primjerice, onih energetskog razreda D.

27. Pametno koristite nape i ventilacijske uređaje: osim što “pokupe” neželjene mirise, isto će učiniti i s toplinom.

28. I spuštanje temperature u stanu za samo jedan stupanj već će učiniti razliku. Tako možete uštedjeti do 8 posto energije za grijanje.

29. Uložite u kvalitetnu toplinsku izolaciju. Ta će vam se investicija višestruko isplatiti.

30. Birajte štedljive vodokotliće koji nakon ispiranja troše 5 umjesto uobičajenih 10 litara vode.

31. I spuštanje temperature u stanu za samo jedan stupanj već će učiniti razliku. Tako možete uštedjeti do 8 posto energije za grijanje

32. Prilikom pranja rublja u perilici nastojte stroj potpuno napuniti rubljem. Prilikom kupnje ovog uređaja procijenite koliki je kapacitet potreban za vašu obitelj - danas su na tržištu dostupne perilice kapaciteta od 3 pa do 7 kg rublja.

33. Plin je ekološki znatno prihvatljiviji energent od električne energije pa stoga pri odabiru štednjaka vodite računa da ima mogućnost kuhanja na plin. Osim toga, proces kuhanja na otvorenom plamenu znatno je brži.

34. U današnjim kućanstvima broj elektroničkih uređaja u stalnom je porastu. U cilju postizanja ušteda, nakon prestanka korištenja valjalo bi ih isključivati, a ne koristiti standby funkciju.

35. Rješenja poput svjetlosnih sklopki kojima kompanije Schneider Electric, koje su namijenjene povećanju udobnosti i postizanju značajnih ušteda energije, pouzdana su i jednostavna u primjeni i korištenju.

36. Punjače mobitela, tableta i ostalih malih elektroničkih uređaja isključite iz utičnice kada ih ne koristite. Naime, oni troše struju i kada nisu priključeni na uređaj. Ako planirate kupnju stana ili gradnju kuće, već u startu uzmite u obzir rješenja kojima ćete postizati energetske uštede.

37. Ugradite digitalnu inteligentnu rasvjetu i uštedite i do 60 posto u odnosu na klasična rješenja.

38. Zahvaljujući novim tehnologijama interneta stvari (Internet of Things) te sveprisutnim senzorima, koji omogućuju komunikacijsku povezanost, informirajte se o rješenjima kojima ćete svoj dom učiniti pametnijim. Primjerice, uz Schneider Electric rješenja možete daljinski uključivati i isključivati rasvjetu, podizati i spuštati rolete ili, pak, mijenjati temperaturu u stanu.

39. Ugradite individualne vodomjere i pratite stvarnu potrošnju vode.

40. Inspirirajte se skandinavskom hygge filozofijom te zimske tmurne dane osvijetlite svjetlošću svijeća. Osim uštede, postići ćete i izuzetno ugodnu atmosferu.

Foto: Living 4 Media/Guliver Images, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:59