PRINCEZA MEĐU BILJKAMA

5 stvari koje trebate znati kao novi vlasnici divne orhideje

Ovih su dana trgovine preplavljene ovim ljepoticama. Ako je već nemate u domu, možda niste mogli odljeti i sada muku mučite održati svoju orhideju na životu?
Foto: Malte Fleuter

Kada se raspitujete okolo, izgleda da svatko ima svoju dobitnu formulu brige za orhideju. Ono što ćete najčešće čuti od savjeta jest da je tek povremeno zalijevate, i to od dna, zatim da je držite izloženu suncu, ali ne direktnom te da je uvijek držite na istome mjestu u domu. Orhideja zaista je princeza među cvijećem i zahtijeva više pažnje nego druge biljke. S vremenom ćete zasigurno i vi naučiti što odgovara vašoj orhideji, a zasad evo nekoliko osnovnih stvari koje biste trebali znati o ovoj ljepotici.

Foto: Malte Fleuter

Sadnja i presađivanje orhideje

Orhideje se obavezno sade u tegle koje na dnu imaju otvor kako bi voda mogla protjecati. Poželjno je da je posađena u keramičkoj tegli koja upija vlagu ali je ne zadržava dugo. Međutim, orhideje koje pronalazimo u trgovinama često su u prozirnim plastičnim teglama koje su dodatno u ukrasnim keramičkim teglama. Što je također dobra opcija za zalijevanje, a više o tome bit će riječi kasnije.

Također, prilikom sadnje orhideje poželjno je dodati supstrat koji ne zadržava previše vlage. Supstrat se može sastojati od kore jele ili bora, mahovine, treseta, perlita, kamenog pijeska, bukvinog lišća, a mogu se dodati i glinene kuglice. Orhideje koje kupite u cvjećarnama i ostalim trgovinama najčešće već imaju taj supstrat.

Što se tiče presađivanja orhideje, ona će vam dati do znanja kada je vrijeme za presađivanje. Svoje korijene pustit će prema površini, tako da ćete ih lako ugledati u mješavini supstrata. Kada se to dogodi, vrijeme je za veću teglu. To se u pravilu događa svake dvije do tri godine.

Foto: Zoltan Kovacs

Svjetlost

Vaša orhideja neće procvjetati ako nema dovoljno svjetlosti. Međutim, ovdje priča sa svjetlošću ne završava. Kao i s presađivanjem, orhideja će vam pokazati koliko joj je svjetlosti dovoljno, i to pomoću svojih listova i cvjetova. Ako su listovi svijetlo zeleni, čvrsti i uspravni, onda joj odgovara količina svjetlosti. Ako su cvjetovi izblijedjeli, znači da ste je previše izložili svjetlu. Ako su listovi tamniji, znači da ste je stavili na mjesto s premalo svjetlosti. Dobro mjesto za orhideju je u nekim situacijama prozorska daska.

Zrak

Dobar protok zraka u prostoriji važan je kako bi vaša orhideja ostala zdrava. Ako je zrak u prostoriji u kojoj je orhideja ustajao, njen će korijen ostati vlažan.

Close-up of empty living room with a purple orchid.
Getty Images/iStockphoto

Zalijevanje

Zalijevanje je zapravo najkompliciraniji dio što se tiče brige o orhideji. Orhideje su izuzetno osjetljive na previše vode, stoga je važno biti umjeren i pogoditi količinu. Previše vlage uzrokovat će truljenje korijena. Važno je znati da orhideja dobiva vodu na dva načina. Prvi je iz zraka, odnosno preko listova i korijenja koje je na površini, a drugo je iz podzemnog korijenja. Najčešće se zalijeva svakih sedam dana, i to sljedećom metodom. Ako je držite u plastičnoj tegli i keramičkoj posudi, onda u keramičku posudu ulijemo vodu te potopimo cijelu teglu. Teglu ostavite u vodi nekoliko minuta (možete i malo dulje), a zatim je izvadite i ostavite da se višak vode ocijedi. Orhideja voli blago kiselkastu vodu, tako da je možete zalijevati kišnicom u koju ste dodali dvije kapi limuna.

U početku s orhidejom trebate biti strpljivi i promatrati promjene koje se na njoj događaju kako biste jednostavnije zaključili što joj odgovara. Jednom kada primijetite da je sve u redu, na tom je mjestu i ostavite te nastavite s rutinom brige o njoj.

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2022 10:25