urbano vrtlarenje

7 razloga zašto vam sukulente ne uspijevaju

 

Preslatke biljčice koje su u posljednjih nekoliko godina osvojile urbane vrtlare raznolike su sukulente koje dolaze u zaista upečatljivim oblicima. No, iako vam inače uzgoj biljaka ide od ruke, s ovim se malim primjercima baš nekako mučite? Ako vam sukulente odumiru, možda radite jednu od ovih sedam pogrešaka koje lako možete ispraviti!

Previše zalijevate svoje biljke

Sukulentama ne treba toliko vode kao klasičnim kućnim biljkama. Ipak je riječ o izdržljivoj vrsti što znači da mogu preživjeti s puno manje vode i odgovara im rahlo tlo. Tlo bi trebalo biti hladno i vlažno na dodir, ali nikad natopljeno ili blatno. Za najbolje rezultate špricate tlo umjesto da ga izravno zalijevate.

Tegla vaše biljke je premala

Dubina tegle u koju ste posadili svoju biljku trebala bi biti dvostruko veća od dužine samog korijenja, dok bi širina trebala biti čak tri puta veća. Tako ćete svojoj biljci dati dovoljno mjesta da se proširi.

Tegla biljke ne omogućuje cijeđenje vode

Iako postoji gomila preslatkih spremnika u koje možete posaditi svoje biljke, ako tegla u kojoj se nalazi nema dobru odvodnju vode vaša biljka neće uspjeti. Svaki bi spremnik morao imati nekoliko rupa za istjecanje vode, a komadić mreže preko rupe spriječit će da zemlja kroz rupe također iscuri van.

Vašim je sukulentama hladno

Sukulente vole toplo vrijeme. Ne biste ih trebali stavljati na propuh niti vani na hladnoću. Stavite ih na mjesto gdje će im uvijek biti ugodno i toplo jer im ne odgovara stalno mijenjanje uvjeta i temperature.

Previše ste natrpali teglu s biljkama

Omogućite svojim sukulentama da ispune prirodno teglicu i izbjegavajte njihovo natrpavanje u teglu. Između biljaka trebalo bi biti barem pet ili šest centimetara prostora kako bi mogle rasti i ne gušiti jedna drugu. Pustite da se tegla prirodno popuni.

Tlo nije dovoljno hranjivo

Sukulente vole hranjivo tlo. Umiješajte kakvu organsku tvar u tlo ili isprobajte hranjivi miks za sadnju. Tako ćete ih nahraniti kako bi rasle zdrave i lijepe.

Treba ih presaditi

Ako je vaša sukulenta u svojoj teglici već nekoliko mjeseci i doima se kao da uspijeva, potrebno ju je presaditi u veću teglu. Time ćete joj pružiti više prostora za rast i rasteretiti njeno korijenje.

Izvor: A Few Shortcuts

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:54