Staklene kućice za čisti zen

"72 SATA KUĆICA" Genijalna ideja nastala u Švedskoj

Ove staklene kućice dizajnirane su kako bi vam pružile najopušteniji odmor ikad

Kvaliteta života u Švedskoj na glasu je visoko rangiranih. Koja je tajna? Nova studija slučaja otkriva značajan zdravstveni učinak neposredne blizine prirode na švedski način života. Nakon samo 72 sata provedena u prirodi stres se smanjuje više od 70 posto.

Kako bi istražila učinke jedinstvenog odnosa koji Šveđani imaju s prirodom, Švedska je u rujnu 2017. provela studiju slučaja. Pet osoba s visoko stresnim poslovima - njemački policajac, francuski vozač taksija... provelo je tri dana na privatnom otoku u zapadnoj Švedskoj sjeverno od Göteborga, dok su njihovo blagostanje mjerili vodeći istraživači. Zvuči relaksirajuće, zar ne? To je poanta.

Tijekom studije, sudionici su boravili u kabinama napravljenim od stakla po narudžbi kako bi bili što bliže prirodi. Nakon 72 sata, svi su pokazali: smanjenje krvnog tlaka, razine stresa i otkucaja srca - i postali su kreativniji.

Projekt naziva “72 Hour Cabin” odgovor je za sve koji se žele opustiti. Riječ je o malenim i netipičnim kućicama smještenim na Henriksholmu, otoku usred jezera Ånimmen u Švedskoj, koji je pola prekriven šumom, a pola s pašnjacima.

Staklene kabine mogu rezervirati svi građani svijeta i nećete biti praćeni kao ispitanici, ali parametri boravka su u osnovi isti. Nakon istovremenog dolaska možete ostati maksimalno 72 sata i imati najviši stupanj privatnosti i mira, čisti “zen”.

Bočni zidovi, kao i krov su od stakla, ostatak prostora od drva, a u samom interijeru smješten je samo bračni krevet s nekoliko detalja

Staklene su kabine jedine građevine na otoku, osim dvorca i manje zgrade Palviljongen, gdje posjetitelji staklenih kabina mogu pohraniti stvari u privatnim ormarićima, iskoristiti toalet ili napraviti manji obrok u zajedničkoj kuhinji.

Po dolasku, posjetiteljima se također uručuje karta otoka, svjetiljka, maska za oči, boca za vodu, šalica, rola toaletnog papira i vreća za spavanje, u slučaju da se osjećate kao da vam staklo ometa gledanje zvijezde. Također možete dobiti pristup čamcima na vesla, štapovima za ribolov i sauni na drva.

Poticaj ljudi da se približe prirodi ovim projektom u skladu je sa švedskim zakonom "Freedom to Roam" koji dopušta svakome da kampira, pješači, biciklira ili na bilo koji drugi način pristupi bilo kojoj od švedskih javnih površina.

Više informacija potražite na: www.72hcabin.com, a smještaj možete rezervirati ovdje.

Foto: Maja Flink

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:42