U POSJETU

Blagdani na Trešnjevci u duhu starog Sljemena

Zagrebački ugostitelji sve su inventivniji u uređenju lokala. Dio kvarta kod Nehajske ulice u ovo doba godine prije je bio nekako mračan, što se sad promijenilo osvjetljenjem. Posjetitelji ovdje uživaju u toplom vinu ili čaju

Stanovnici zagrebačke Trešnjevke ovih su blagdana pravi sretnici jer za ispijanje dugih prazničnih kava u svom kvartu imaju jedno od najkul mjesta u gradu - caffe bar Invictus.

Svojim eksterijerom ovaj kafić oduševljava na prvu - ovdje vas, odjevene u blagdansko ruho, dočekuju tri sljemenske žičare u žutoj, plavoj i crvenoj boji. Osvijetljene i grijane, žičare su idealan intimni prostor u kojem posjetitelji mogu uživati u čaši kuhanog vina, toplog čaja ili bogate ponude napitaka koji se nude.

- Do blagdanske ideje o uređenju došli smo spontano - počinje svoju priču voditelj Mirko Budimir te pojašnjava:

- S obzirom na to da smo kafić otvorili kasnije nego što smo planirali, njegov eksterijer je zbog vremenskih prilika imao “kratki rok trajanja” te smo željeli nekako tome doskočiti. Naša tvrtka DELFIN d.o.o. petnaestak je godina u ovom prostoru imala dječju igraonicu u sklopu koje su organizirani dječji rođendani, a kao dio rođendanskih “rekvizita” godinama su super funkcionirale i ove žičare, pa smo ih odlučili iskoristiti i pri uređenju Invictusa.

Nostalgična i romantična atmosfera koju stvaraju nekadašnje kabine zagrebačke žičare, naročito u popodnevnim i noćnim satima uz blagdansku rasvjetu

UGOĐAJ

Mi moramo primijetiti da su i u svojoj novoj ulozi zasjale u punom sjaju, a vlasnici smatraju da su Trešnjevci itekako bile potrebne jer, kako kažu, ovaj dio kvarta prethodnih je godina u ovo vrijeme bio nekako tmuran i mračan, a ovog je prosinca poprimio zasluženi blagdanski ugođaj. Posjetitelji ovdje uživaju ispijajući kuhano vino i topli čaj, a pogled na sljemenske žičare vodi ih u neka davna vremena kada se njima putovalo na vrh Zagrebačke gore.

Kada govorimo o općenitom uređenju Invictusa, od naših sugovornika doznajemo da je za dizajn interijera zaslužan Goran Gračanin iz samoborskoga BOGGart designa, dok je tehnička provedba povjerena Damiru Šoparu iz tvrtke Frigo-Vent. Mnogo toga vlasnici su napravili i sami, povodeći se željom da se funkcionalnost caffe bara objedini s ugođajem obiteljskog okruženja, a kako bi se svaki gost osjećao kao u vlastitom dnevnom boravku, ističe Mirko. Prilikom uređenja pokušavali su paziti na doista svaki detalj, nastavlja, pa tako primjećujemo posebnu kvalitetu namještaja i glazbenog ozvučenja, ali i koristan detalj - punjače za mobitele smještene ispod stolova.

Mnogo pažnje je posvećeno rasvjeti, a stropne svjetiljke vlasnici su izrađivali sami. Uređenje interijera radili su dizajneri BOGGart designa iz Samobora

RETRO

Kako bi se stvorila lijepa atmosfera, mnogo pažnje je posvećeno rasvjeti i općenito osvjetljenju. Stropne svjetiljke vlasnici su izrađivali sami, a posebno su ponosni na osvjetljenje šanka koje može mijenjati boje dugina spektra. Uz pomno odabranu rasvjetu, dojmu topline pridonose i pod u imitaciji drva te zidovi prekriveni originalnim crijepom, ali i tapetama te drvenim letvicama. Kao posebno simpatični ističu se kovčeg iz 60-ih godina, velika retro ogledala te stare fotografije.

Pri uređenju se pazilo na kvalitetu namještaja i glazbenog ozvučenja, ali i koristan detalj - punjač za mobitele ispod stolova

Iako je otvoren tek dva mjeseca, caffe bar Invictus uvjerljivo se uvrstio na popis zagrebačkih kafića u kojima želimo ispijati duge kave. Stoga savjetujemo - svratite do Nehajske ulice i prepustite se prazničnoj čaroliji jer već sada znamo koliko će nam u siječnju nedostajati.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:05